archived page

Predsednik republike na prvem uradnem obisku na Madžarskem

Budimpešta, Madžarska, 27.2.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je na današnjem prvem uradnem obisku v tujini, na Madžarskem, uvodoma srečal s predsednikom Republike Madžarske Lászlóm Sólyomom. Predsednik Türk je pojasnil, da je bila izbira, da si za prvi uradni obisk izbere sosedo, Madžarsko, naravna, saj so odnosi s sosedami pomembna prioriteta Slovenije.

Predsednika sta se strinjala, da so odnosi med državama tradicionalno odlični in da jih tudi v tem trenutku ne bremenijo nobena odprta politična vprašanja. Izpostavila pa sta potrebo po dodatnem razvoju obmejnih območij, razvoju infrastrukture ter zagotavljanju dodatnih delovnih mest. "Govorimo o izboljšanju odnosov, o izkoriščanju možnosti, ki jih imamo", je poudaril slovenski predsednik dr. Danilo Türk. Slovenija je po besedah dr. Türka zelo zadovoljna z rastjo trgovinske menjave med državama, ki je lani presegla milijardo evrov.

Klikni za povečavoEna izmed osrednjih tem pogovora med predsednikom Republike Slovenije in predsednikom Republike Madžarske je bilo vprašanje položaja manjšin. Narodni skupnosti na obeh straneh meje morata, sta se strinjala madžarski in slovenski predsednik, imeti možnosti tudi v praksi uporabljati tiste pravice, ki so zagotovljene v ustavi in mednarodnih pogodbah. Kot je poudaril predsednik Türk, imamo v Sloveniji večdesetletno izkušnjo z razvojem novih modelov zaščite narodnosti in ustvarjanjem možnosti za njen jezikovni razvoj. "Razvili smo model dvojezičnosti, ki je zasnovan tako, da zagotavlja tako pripadnikom manjšine kot večine, da sprejemajo pouk v obeh jezikih. Ta model je pomemben, ker omogoča, da se dvojezično usposobijo tudi pripadniki večinskega naroda", je povedal predsednik dr. Danilo Türk. Poudaril je, da ravno funkcionalna dvojezičnost omogoča nov razvoj. Še tako dobre rešitve pa po besedah predsednika Republike Slovenije zahtevajo stalno prizadevanje in politično podporo.

Klikni za povečavoPredsednik Republike Madžarske László Sólyom je med drugim izpostavil vprašanje parlamentarnega zastopstva manjšine. Madžarska skupnost v Sloveniji sicer ima svojega predstavnika v državnem zboru. Predsedniku Türku je madžarski predsednik predstavil tudi institut ombudsmana za pravice manjšin. Predsednik dr. Türk je izpostavil, da ostaja dilema, ali institut varuha človekovih pravic, ki ga imamo v Sloveniji, deliti na posamezna področja. Menil je tudi, da je dobro imeti eno, močno institucijo.

Sogovornika sta se strinjala, da je zelo pomemben vidik problematike narodnih skupnosti financiranje institucij in dejavnosti. "Tega angažmaja ni nikoli preveč", je menil predsednik republike in dodal, da je to generalni nauk, ki je relevanten za vse manjšinske situacije. Kot je poudaril madžarski predsednik, Slovenija in Madžarska priznavata kolektivne pravice manjšinam, ter ob tem izrazil upanje, da bo v Evropski uniji vedno več držav mnenja, da brez zagotavljanja kolektivnih pravic ni mogoče zagotavljati pravic manjšin.

Ena izmed tem današnjega pogovora med predsednikoma so bila tudi okoljska vprašanja.

Predsednik Türk je v nadaljevanju izpostavil primer Madžarske kot zgled ostalim članicam EU z zgodnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Nove članice po besedah predsednika republike šele razvijajo zavest pripadanja Evropski uniji.

Sogovornika sta podprla prizadevanja Hrvaške, da čim prej postane članica EU. Predsednik Türk je poudaril, da Slovenija želi, da bi bil ta proces čim hitrejši, da pa je vstopanje v Evropsko unijo povezano z izpolnjevanjem kriterijev za članstvo. Glede ekološko-ribolovne cone je dr. Türk pojasnil, da je potrebno rešitve iskati na ravni Evropske komisije.

Klikni za povečavoV nadaljevanju obiska se je predsednik Republike Slovenije srečal s predsednikom Vlade Republike Madžarske Ferencem Gyurcsányem. Strinjala sta se, da so odnosi med državama odlični, dotaknila pa sta se tudi nekaterih projektov s področja gospodarstva. Madžarski premier je med drugim omenil idejo mešane slovensko - madžarske gospodarske zbornice, ki bi dala nov okvir rastočemu gospodarskemu sodelovanju. Predsednik Türk je idejo podprl.

Predsednik republike je imel pozno popoldan na temo mednarodnega miru in varnosti v 21. stoletju tudi predavanje na Inštitutu za mednarodne odnose Univerze Corvinus v Budimpešti.




Klikni za povečavo
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani