archived page

Kraljica Elizabeta II. in vojvoda Edinburški prispela na državniški obisk v Republiko Slovenijo

Brdo pri Kranju, Ljubljana, 21.10.2008  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njeno Veličanstvo kraljico Elizabeto II. (FA BOBO)Na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka sta danes na državniški obisk v Republiko Slovenijo prispela Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II. in Njegova Kraljeva Visokost vojvoda Edinburški. Predsednik republike in soproga Barbara Miklič Türk sta kraljevi par pričakala na Brdu pri Kranju, kjer sta predsednik in kraljica pregledala častno stražo, ki je bila postrojena v kraljičino čast, in pozdravila slovensko zastavo.

Predsednik republike s soprogo in kraljica s soprogom so se pogovarjali predvsem o odnosih med Republiko Slovenijo ter Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske. Govorili so tudi o naravnih lepotah Slovenije, procesu globalizacije, varovanju okolja in nekaterih drugih temah.

Po pogovoru obeh državniških parov je sledila izmenjava odlikovanj in daril. Slovenski predsednik je britansko monarhinjo odlikoval z Redom za izredne zasluge, za zasluge pri razvijanju in utrjevanju prijateljskih meddržavnih odnosov ter za njen prispevek k utrjevanju mednarodnega miru in številna človekoljubna dejanja. Kraljica Elizabeta II. pa je slovenskemu gostitelju podelila odlikovanje Knight Grand Cross, red "The Most Honourable Order of the Bath".

Kraljica Elizabeta II. je od slovenskega predsednika v dar prejela čajni komplet iz porcelana Catbriyur, vojvoda Edinburški pa je prejel Veliko grbovno knjigo Janeza Vajkarda Valvasorja. Predsednik republike dr. Danilo Türk je od kraljice Elizabete II. v dar prejel zbirko risb Hansa Holbeina iz Kraljeve knjižnice v Windsorskem gradu. Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk pa je prejela spominsko šatuljo z insignijami britanske krone, skupaj s podpisanim portretom kraljice Elizabete II in vojvode Edinburškega.

Kraljica Elizabeta II. si je v nadaljevanju v ljubljanskem Grand Hotelu Union ogledala glasbeno delavnico Britanske mednarodne šole v Ljubljani in učencev Osnovne šole dr. Vita Kraigherja iz Ljubljane z naslovom "Džungel Jangle". Princ Philip pa je medtem v istem hotelu obiskal delavnico British Councila z naslovom "Future City Game" (Igra o mestu prihodnosti), na kateri so udeleženci iskali kreativne ideje za izboljšanje kakovosti življenja v mestu.

V večernih urah je sledila svečana večerja, ki sta jo v čast kraljici Elizabeti II. in vojvodi Edinburškemu v kristalni dvorani Gradu Brdo priredila predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk.

Predsednik je v zdravici dejal, da je počaščen, ker ima privilegij pozdraviti kraljico kot predsednik Slovenije na njenem prvem obisku v naši državi. Obisk je označil kot potrditev odličnih odnosov med prijateljskima narodoma, ki ju povezuje prijateljstvo, katerega zgodovina in kakovost navdihujeta s spoštljivostjo. Predsednik je dodal, da gre v zgodovini medsebojnih odnosov za posebno vrsto sofisticiranega dogajanja, ki je enega svojih prvih odrazov dobilo leta 1688, ko je londonska Kraljeva družba sprejela za svojega člana Janeza Vajkarda Valvasorja, pretanjeni stiki pa so se nadaljevali tudi na drugih področjih, predvsem v slovenski kulturni zgodovini. Predsednik dr. Danilo Türk je povedal, da Slovenija ceni odločilen prispevek, ki ga je v minulem stoletju dalo Združeno kraljestvo k miru in sožitju v Evropi in se zaveda odločilne vloge, ki jo je imelo konec minulega desetletja pri urejanju kriznih razmer v regiji in pri priznanju Slovenije. Predsednik je še poudaril, da ima politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med Slovenijo in Združenim kraljestvom čvrste temelje in izrazil prepričanje, da bodo odnosi odlični tudi v prihodnosti.

Njeno Veličanstvo kraljica Elizabeta II. pa je v svojem govoru na slavnostni večerji čestitala Slovencem za uspešno predsedovanje Evropski uniji in izpostavila tesno sodelovanje med državama v tem aktivnem obdobju. Kraljica je pohvalila dosedanje dosežke mlade slovenske države in poudarila, da so Slovenci veliko prispevali k življenju v Evropi – v umetnosti, znanosti in književnosti. Kraljica Elizabeta II. je še posebej izpostavila velikodušen prispevek Slovenije v človekoljubnih in mirovnih misijah v mednarodnem prostoru. Izrazila je tudi prepričanje, da se bodo odnosi med Slovenijo in Združenim kraljestvom še naprej uspešno razvijali.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njeno Veličanstvo kraljico Elizabeto II. (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk s kraljico Elizabeto II. in vojvodo Edinburškim (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk v pogovoru s kraljico Elizabeto II. in vojvodo Edinburškim (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je kraljico Elizabeto II. odlikoval z redom za izredne zasluge Republike Slovenije (FA BOBO)
Kraljica Elizabeta II. si je ogledala glasbeno delavnico britanske šole »Džungel Jangle« (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta v čast kraljici Elizabeti II. in vojvodi Edinburškemu priredila svečano večerjo (FA BOBO)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta v čast kraljici Elizabeti II. in vojvodi Edinburškemu priredila svečano večerjo (FA BOBO)
Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani