archived page

Predsednik o sporočilih judovskega praznika hanuka

Ljubljana, 27.12.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob zaključku praznovanja judovskega praznika hanuka udeležil slovesnosti Hanuka 5772 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti Hanuka 5772, ki jo je Judovska skupnost Slovenije organizirala ob zaključku osemdnevnega praznovanja judovskega praznika hanuka. Predsednik je v pozdravnem nagovoru izpostavil simbolična sporočila hanuke, ki presegajo meje ene same religije ali ene same kulturno-zgodovinske izkušnje. Podobno kot pri krščanskem božiču gre tudi pri hanuki za sporočila luči, upanja in boljšega sveta, pa tudi za sporočilo, da se v našem vsakdanjem življenju, čeprav je zapleteno in težavno, dogajajo tudi lepe stvari. To je po besedah predsednika izjemno dragoceno sporočilo ljudem vseh ver, kulturnih tradicij in etničnih skupnosti.

V nadaljevanju je predsednik spregovoril o pomenu skupne skrbi za sožitje, strpnost in dobro razumevanje. Poudaril je, da je bil močno užaloščen, ko je pred časom v našem tisku prebral žaljive in nesprejemljive besede na račun judovske skupnosti, vere in kulture. Predsednik je opozoril, da moramo vse takšne oblike nestrpnosti in neprimernega govora zavrniti, pri tem pa imamo dobro izhodišče prav v sporočilu hanuke. Kot je pojasnil, ima vsakdo pravico in na nek način tudi dolžnost do prednikov, da goji svoje tradicije in identiteto ter skrbi za razvoj svoje kulture. To pravico moramo spoštovati, če želimo, da bo naš svet boljši, da bomo kot človeštvo preživeli in da bomo našli rešitve za vse probleme, s katerimi se soočamo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je na slovesnosti Hanuka 5772 prižgal svečo na judovskem svečniku hanukija (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je dejal, da ima prvič priložnost prižgati svečo na svečniku hanukija. Vendar je dodal, da je veliko let živel v okolju, kjer je lahko spoznal spoštljivost, prijaznost, strpnost in vzajemno zaupanje, ki ga prinaša hanuka med ljudi različnih ver in kultur v skupnem prizadevanju za boljši svet. V tem duhu je predsednik izrazil željo, da bi tudi nocojšnja slovesnost pomagala pri utrditvi našega skupnega človeškega bistva ter naših prizadevanj, da bi probleme reševali skupaj, v strpnem in prijaznem duhu ter z dobrim občutkom drug za drugega.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani