archived page

Uradni obisk zveznega predsednika Republike Avstrije

Brdo pri Kranju, Piran, 19.4.2011  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Magnetogram: Novinarska konferenca predsednikov Republike Slovenije in Republike AvstrijePredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Heinza Fischerja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Heinza Fischerja in soprogo Margit Fischer, ki sta v Republiko Slovenijo prispela na dvodnevni uradni obisk. Po pogovoru obeh predsedniških parov sta predsednika drug drugemu podelila najvišji državni odlikovanji. Slovenski predsednik je predsednika Fischerja odlikoval z Redom za izredne zasluge, avstrijski predsednik pa je predsednika Türka odlikoval z Veliko zvezdo za zasluge za Republiko Avstrijo. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Avstrije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije dejal, da dr. Heinza Fischerja ne ceni samo kot zveznega predsednika sosednje republike, ampak tudi kot pomembno osebnost, ki je že veliko prispevala k razvoju dvostranskih odnosov med Slovenijo in Avstrijo, utrditvi medsebojnega zaupanja in spoštovanja ter iskanju konkretnih rešitev za različna vprašanja v kontekstu dvostranskih odnosov. Pozitivno je ocenil tudi njegovo vlogo v okviru Evropske unije in v mednarodni skupnosti. Kot je izpostavil predsednik Türk, imata Slovenija in Avstrija odkrit politični dialog in se v komunikacijah na najvišji ravni posvečata tudi občutljivejšim vprašanjem v medsebojnih odnosih.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Heinza Fischerja in soprogo Margit Fischer (foto: Daniel Novakovič/STA)Zvezni predsednik dr. Heinz Fischer se je zahvalil za povabilo in za gostoljubje. Tudi sam je izpostavil, da so bili pogovori s slovenskim predsednikom vsebinsko bogati in da je vsaka od obravnavanih tem pomembna. Izrazil je zadovoljstvo, da lahko sodeluje pri krepitvi odnosov med Avstrijo in Slovenijo, ki jih je ocenil kot odlične. Ob tem je poudaril, da so dobri odnosi s sosednjimi državami za vsako državo zelo dragoceni. Predsedniku Türku je čestital ob prihajajoči 20. obletnici rojstva neodvisne in samostojne Slovenije ter spomnil, da bo kmalu sledila tudi 20. obletnica začetka diplomatskih odnosov med Slovenijo in Avstrijo.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Heinza Fischerja in soprogo Margit Fischer (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski predsednik je spomnil, da ta čas potekajo pomembni pogovori med predstavniki koroških Slovencev v Avstriji ter predstavniki avstrijske zvezne vlade in koroške deželne vlade. Izrazil je upanje in prepričanje, da se bodo ta pogajanja vodila v dobri veri in z željo, da bi našli skupni jezik in dobre odgovore na vprašanje dvojezičnih topografskih napisov in druge teme. Predsednik Türk je poudaril pomen paketnega pristopa, v katerem bi poleg vprašanja dvojezičnih topografskih napisov lahko našli rešitve tudi za druga vprašanja, ki se tičejo uporabe slovenskega jezika ter delovanja slovenskih šol, vrtcev in glasbenih šol.

Avstrijski zvezni predsednik je dejal, da je vedno skušal podpirati slovensko narodno skupnost v Avstriji v njenih pravicah, ter dodal, da v zvezi s tem obstajajo pogodbeni dogovori, ki jih mora Avstrija sprejeti in uresničevati. Izrazil je prepričanje, da so pogajanja o teh vprašanjih prava pot in da se v njih oblikuje smiseln sveženj ukrepov, ki gre dlje od vprašanja krajevnih napisov. Tudi sam se je pridružil mnenju, da je pomemben celoten sveženj, ki bo uresničil odločitve avstrijskega ustavnega sodišča in ki bo z dobrimi rešitvami prispeval k prijateljstvu med obema narodoma. Poudaril je, da še nikoli nismo bili tako blizu rešitve.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in zvezni predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer sta drug drugemu podelila najvišji državni odlikovanji (foto: Stanko Gruden/STA)Oba predsednika sta se strinjala, da bi bilo lahko v tej fazi pogajanj koristno, če bi se osrednja pozornost premaknila od procentov in številk k identifikaciji spiska krajev z dvojezičnimi topografskimi napisi, ki bi bil zadovoljiv za obe pogajalski strani. Predsednik Türk je poudaril, da se zgodovina nikoli ne konča in da bi bilo v tem trenutku dobro, da bi dosegli sporazum, ki bo predstavljal platformo za sožitje, za sodelovanje in za rešitve. Če bo iz teh rešitev nastalo dobro ozračje sodelovanja, bomo lahko potem skupaj iskali še boljše rešitve v prihodnje, je dodal predsednik.

Predsednika sta pregledala tudi položaj nemško govorečih prebivalcev v Sloveniji. Predsednik Türk je poudaril, da ne gre za vprašanje reciprocitete, ter pojasnil, da leta 2001 sklenjeni dvostranski sporazum o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti daje podlago za financiranje projektov nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Zavzel se je tudi za to, da bi njihove predstavnike vključili v nastajajoči posvetovalni mehanizem pri slovenski vladi. Predsednik Fischer je dejal, da je ta tema pomembna za vzdušje med državama in da pri tem ne šteje kvantiteta, ampak gre za simbolne korake. Po njegovih besedah gre tudi za to, da si prisluhnemo in da se medsebojno spoštujemo, zato je pozdravil korake, ki gredo v tej smeri.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Heinza Fischerja (foto: Stanko Gruden/STA)Slovenski in avstrijski predsednik sta del pogovora namenila tudi gospodarskemu sodelovanju med Slovenijo in Avstrijo. Predsednik Türk je poudaril, da državi beležita odlično raven blagovne menjave, ki dosega blizu štiri milijarde evrov. Visoka je tudi stopnja investicij iz Avstrije v Sloveniji, pri čemer si Slovenija želi, da bi dosegli napredek zlasti pri tehnoloških investicijah. Tudi avstrijski zvezni predsednik se je strinjal, da trgovina med Slovenijo in Avstrijo dosega zelo visoko raven. Dodal je, da si Avstrija želi ostati največji investitor v Sloveniji, za kar si je treba prizadevati tudi pri nadaljnjem razvoju gospodarskih odnosov.

Predsednik Türk je poleg dobrega gospodarskega sodelovanja izpostavil tudi dobro sodelovanje na kulturnem področju in dobro komunikacijo na področju jedrske varnosti. Z avstrijskim zveznim predsednikom Fischerjem sta se strinjala, da je treba po nedavni jedrski katastrofi v japonskem mestu Fukušima okrepiti že obstoječi strokovni dialog in komunikacije glede vseh vprašanj jedrske varnosti. Predsednik Fischer je dodal, da je pri tem vprašanju na prvem mestu varnost prebivalcev obeh držav. Zavzel se je tako za kratkoročne rešitve v smeri okrepitve varnosti kot tudi za dolgoročno nadomeščanje jedrske energije z obnovljivimi viri energije.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Heinza Fischerja (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednika sta se dotaknila tudi vprašanj Evropske unije, kjer sta izrazila podporo vključevanju Republike Hrvaške v Evropsko unijo in Strategiji Evropske unije za Podonavje, ter nekaterih drugih mednarodnih tem. Predsednik dr. Danilo Türk je v zaključku vnovič izrazil veselje nad obiskom avstrijskega zveznega predsednika v času, ki obema državama omogoča, da skupaj, z zaupanjem, konstruktivnostjo in ustvarjalnostjo pristopita k vsem temam dvostranskega sodelovanja in da dvostranske odnose razvijata na novo raven. Zvezni predsednik dr. Heinz Fischer pa je dejal, da bo Avstrija naredila vse, da ohrani visoko raven odnosov s Slovenijo. Morebitne spremembe v odnosih pa naj bodo le pozitivne in naj ne pomenijo korakov nazaj, je še dodal.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk s soprogo, zvezni predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer s soprogo ter župan Občine Piran Peter Bossman s soprogo so si ogledali središče Pirana (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter zvezni predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer in soproga Margit Fischer so se zvečer srečali z županom Občine Piran Petrom Bossmanom in soprogo Karmen Lakovič Bossman ter si ogledali središče Pirana. Nato so se skupaj udeležili koncerta z glasbo Giuseppeja Tartinija.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani