archived page

Predsednik odlikoval policista Aleša Cesarja

Ljubljana, 22.7.2009  |  govor


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Medaljo za hrabrost odlikoval policista Aleša Cesarja za izjemno hrabrost pri reševanju ljudi in premoženja, ob kateri je v nevarnost izpostavil svoje življenje.

Aleš Cesar je 10. julija 2009 na mejnem prehodu v Dobovi pri enem od potnikov odredil temeljito mejno kontrolo, pri kateri je potnik iz žepa svojega suknjiča potegnil ročno bombo M-75, izvlekel varovalko in jo vrgel na tla. Policist je s premišljenim ravnanjem in strokovnostjo preprečil aktiviranje bombe, obvladal nevaren položaj ter preprečil morebitne žrtve.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Medaljo za hrabrost odlikoval policista Aleša Cesarja (FA BOBO)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanja Medalja za hrabrost policistu Alešu Cesarju
Ljubljana, 22. julij 2009


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Medaljo za hrabrost odlikoval policista Aleša Cesarja (FA BOBO)Spoštovani gospod Aleš Cesar,
Spoštovani gostje,

Današnja slovesnost ni prva, je pa pomembna, kajti danes se s tem simboličnim dejanjem, z izročitvijo Medalje za hrabrost, slovenska država ter državljanke in državljani simbolično oddolžujejo za pomembno dejanje, ki nas spominja na to, da sta naša varnost in naše mirno življenje odvisna od marsičesa, o čemer nismo pripravljeni misliti vsak dan. Gospod Aleš Cesar je 10. julija s svojim profesionalnim, odločnim dejanjem preprečil atentat, teroristično dejanje in s tem ravnanjem pokazal, kako profesionalno, odločno, zbrano in predvsem učinkovito ravna naša Policija.

To dejanje ima večkratne simbolične razsežnosti. Najprej, v Sloveniji verjetno danes ni odraslega človeka, ki ne bi vedel za Aleša Cesarja in za njegovo hrabrost, njegovo profesionalnost in njegovo odločnost. To je dobro, kajti gospod Cesar je znan v svojem krogu kot človek velikih strokovnih in moralnih kvalitet, ne samo kot odličen profesionalni policist, ampak tudi kot nekdo, ki se udejstvuje v gasilski dejavnosti, ki je požrtvovalen in solidaren, ki je prostovoljec in je tudi s svojo moralnostjo zgled ljudem v svoji okolici.

S svojim dejanjem 10. julija pa je pokazal vsem državljankam in državljanom Slovenije, kako pomembna je naša varnost. V Sloveniji živimo že dolgo v miru in varnosti. Navajeni smo, da varnost jemljemo kot nekaj takega, kot zrak, kot nekaj, kar nam enostavno pripada. Vse premalokdaj razmišljamo in razumemo, da je varnost odvisna od mnogih ljudi, od mnogih profesionalnih ljudi, ki delajo vsak dan, ki delajo neopazno. In ravno njihova neopaznost je tudi naše najboljše zagotovilo varnosti.

Varnost moramo razumeti v vseh dimenzijah. Ne gre samo za tiste trenutke, ko se dejanja, ki zagotavljajo našo varnost, dobro vidijo. Gre tudi - in tudi to dejanje je to še posebno dobro pokazalo - za preprečevanje nevarnosti. Ravno ta preventivna dejavnost, preventivno ukrepanje za zagotavljanje varnosti je tisto, česar moramo biti najbolj veseli, česar se moramo znati ne samo veseliti, ampak kar moramo znati tudi spoštovati.

Današnje odlikovanje je zato namenjeno vsej slovenski javnosti v razmislek o tem, da imamo odlično Policijo, da jo moramo spoštovati in da moramo posameznike, ki se izkažejo pri policijskem delu, spoštovati še posebej. In to, da je naša varnost pomembna vrednota, za katero se trudijo mnogi in za katero je prav, da jo občasno tudi zelo vidno nagradimo.

Gospod Cesar, hvala lepa v imenu državljank in državljanov Republike Slovenije in prepričani bodite, da vam je država hvaležna za vaše dejanje in ravno tako državljanke in državljani. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani