archived page

Slovaški predsednik na uradnem obisku v Sloveniji

Brdo pri Kranju, 15.3.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Slovaške republike dr. Ivana Gašparoviča (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala s predsednikom Slovaške republike dr. Ivanom Gašparovičem in soprogo Silvio Gašparovičovo, ki sta na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsedniška para zadržala v pogovoru, nato pa sta slovenski in slovaški predsednik opravila še pogovor na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Slovaške republike pod vodstvom obeh predsednikov.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela predsednika Slovaške republike dr. Ivana Gašparoviča in soprogo Silvio Gašparovičovo (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije po pogovorih dejal, da se po njegovem uradnem obisku na Slovaškem s predsednikom Gašparovičem redno srečujeta na različnih mednarodnih sestankih. Današnji obisk po njegovih besedah izkazuje odlično raven političnih in gospodarskih odnosov med državama ter zelo visoko stopnjo medsebojnega spoštovanja in razumevanja. Predsednik je poudaril, da obstaja veliko tem, o katerih se državi posvetujeta. Na prvem mestu je navedel gospodarsko sodelovanje, kjer je izpostavil, da imata Slovenija in Slovaška komplementarni gospodarstvi. Državi sta pred gospodarsko krizo dosegli visoko raven trgovinske menjave, ki je v lanskem letu nekoliko upadla, vendar tu po besedah predsednika Türka obstaja veliko priložnosti za razvoj.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Slovaške republike dr. Ivana Gašparoviča (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Türk je dejal, da imata Slovenija in Slovaška mnogo skupnih pogledov na Evropsko unijo, na njeno evolucijo in njena partnerstva. V tem kontekstu je posebej poudaril potrebo, da se v Evropski uniji slišijo vsi glasovi, tudi glasovi manjših držav članic, kajti samo na ta način bo Evropska unija lahko razvila skupno identiteto, ki jo potrebuje. S slovaškim predsednikom sta govorila tudi o nadaljnji širitvi unije, ki jo obe državi podpirata, v tem okviru pa bi morali posvečati posebno pozornost državam Zahodnega Balkana. Predsednik Türk je sogovornika obvestil o slovenskih odnosih s Hrvaško in o skupnih iniciativah s Hrvaško glede Zahodnega Balkana. Slovenski predsednik je izpostavil tudi strateški pomen sodelovanja Evropske unije z njenim vzhodnim sosedstvom.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Slovaške republike dr. Ivana Gašparoviča (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Ivan Gašparovič je srečanje s predsednikom Türkom opisal kot zelo iskreno in odkrito. Tudi sam meni, da so odnosi med Slovenijo in Slovaško odlični. Ob tem je dodal, da ni ovir za še boljše odnose, zlasti na področju gospodarskega sodelovanja in trgovine. Čeprav se obe državi še vedno soočata s posledicami krize, pa je po besedah slovaškega predsednika prav kriza lahko velika priložnost za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Kot najbolj perspektivna področja je naštel sodelovanje pri črpanju sredstev iz evropskih skladov, na področju infrastrukturnih projektov in energetike. Kot dobrodošlo pa je ocenil tudi pobudo slovenske strani za nove oblike sodelovanja na področju turizma.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Slovaške republike dr. Ivan Gašparovič sta se udeležila Slovensko-slovaške poslovne konference (foto: Daniel Novakovič/STA)Slovaški predsednik Gašparovič je podal pozitivno mnenje o mednarodnih pobudah in pomembni vlogi Slovenije v zvezi z državami nekdanje Jugoslavije in njihovim približevanjem Evropski uniji. Govorila pa sta tudi o Lizbonski pogodbi in o prihodnosti Evropske unije. Slovaški predsednik je v zvezi s tem dejal, da Lizbonska pogodba ne predstavlja konca reform v uniji. Predsednika sta govorila tudi o sodelovanju Slovenije in držav članic Višegrajske skupine. Slovaški predsednik je poudaril pomen povezovanja manjših držav. Slovenski predsednik pa je dodal, da bi z okrepljeno komunikacijo z državami Zahodnega Balkana lahko dobili skupino držav, ki lahko kaj zanimivega pove tudi Evropski uniji kot celoti.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Slovaške republike dr. Ivana Gašparoviča (foto: Daniel Novakovič/STA)Slovenski in slovaški predsednika sta se nato udeležila Slovensko-slovaškega gospodarskega foruma, kjer sta nagovorila gospodarstvenike iz obeh držav. Predsednik Türk je v svojem nagovoru dejal, da Slovenija in Slovaška ležita v prostoru med Baltikom in Jadranom, kjer bo gospodarski razvoj v prihodnjih letih najintenzivnejši, kar je priložnost za obe gospodarstvi. Predsednik Gašparovič pa je dodal, da visoka raven razvoja obeh gospodarstev ustvarja pogoje za višje oblike sodelovanja in za vključevanje obeh držav v skupne projekte.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani