archived page

Uradni obisk emirja Države Katar v Sloveniji

Brdo pri Kranju, 20.7.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo visokost emirja Države Katar šejka Hamada bin Khalifo Al-Thanija (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala z Njegovo visokostjo emirjem Države Katar šejkom Hamadom bin Khalifo Al-Thanijem in Njeno visokostjo šejko Mozah Bint Nasser Al Missned, ki sta prispela na dvodnevni uradni obisk v Republiko Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi so se zadržali v krajšem pogovoru, nato pa sta predsednik Republike Slovenije in emir Države Katar opravila še pogovor na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Države Katar pod vodstvom slovenskega predsednika in katarskega emirja.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala  z Njegovo visokostjo emirjem Države Katar šejkom Hamadom bin Khalifo Al-Thanijem in Njeno visokostjo šejko Mozah Bint Nasser Al Missned (foto: Daniel Novakovič/STA)Slovenski predsednik je Katar označil kot prijateljsko državo, s katero Slovenija razvija zelo intenzivne in obetavne odnose. Izpostavil je, da imata državi podobno velikost in da se obe trudita za pravične rešitve v mednarodnih odnosih. Zato se je zavzel za sodelovanje obeh držav pri različnih mednarodnih in regionalnih pobudah, kjer lahko tudi manjše države sodelujejo s konkretnimi projekti. Poudaril je, da Slovenija ceni prispevek Katarja k stabilizaciji Balkana in zelo pomembno vlogo Katarja pri prizadevanjih za dosego trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

Tudi Slovenija se po njegovih besedah zavzema za to, da bi pomagala pri reševanju problemov Bližnjega vzhoda. Poleg političnih aktivnosti, ki jih Slovenija vodi v okviru Evropske unije in v multilateralnih forumih, je aktivna tudi s humanitarnim projektom rehabilitacije otrok, ki so postali invalidi zaradi nedavne vojne v Gazi. Ta projekt, ki je nastal na pobudo slovenskega predsednika, poteka že poldrugo leto, predsednik Türk pa je ob tem izrazil željo, da bi se razvijal naprej in da bi na ta način nastala trdna opora za pomoč najbolj nedolžnim in najbolj prizadetim v tej vojni. Dodal je, da Slovenija tudi s to humanitarno pomočjo želi demonstrirati voljo, da pomaga pri iskanju pravičnih rešitev.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo visokost emirja Države Katar šejka Hamada bin Khalifo Al-Thanija (foto: Tina Kosec/STA)Njegova visokost emir Države Katar šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani je podprl sodelovanje obeh držav ter pozitivno ocenil prizadevanja Slovenije na Balkanu in na Bližnjem vzhodu. Posebej je izpostavil tudi pomen projekta rehabilitacije invalidnih otrok iz Gaze, ki ga bo z donacijo podprla tudi Država Katar.

Pogovori med slovenskim predsednikom in katarskim emirjem so se dotaknili tudi možnosti za razvoj gospodarskega sodelovanja, zlasti na področju neposrednih investicij. Na plenarnih pogovorih sta sodelovala tudi minister za finance dr. Franc Križanič ter minister za zdravje Dorijan Marušič, ki sta katarskim sogovornikom predstavila možnosti za investicije na področjih infrastrukture, telekomunikacij, farmacevtske industrije ter turizma, zlasti v povezavi z zdravilišči. Katarski emir je poudaril, da so pripravljeni vlagati v dolgoročne in strateške investicije. Omenil pa je tudi možnosti za sodelovanje obeh držav pri skupnem nastopu na evropskih trgih.
Predstavniki Republike Slovenije in Države Katar so ob prisotnosti predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in Njegove visokosti emirja Države Katar šejka Hamada bin Khalife Al-Thanija podpisali več bilateralnih dogovorov (foto: Daniel Novakovič/STA)V nadaljevanju sta Republika Slovenija in Država Katar ob prisotnosti slovenskega predsednika in katarskega emirja podpisali več bilateralnih dogovorov:
  • Memorandum o soglasju o ustanovitvi skupnega ministrskega odbora med Vlado Republike Slovenije in Vlado Države Katar, ki ga je s strani Slovenije podpisal minister za finance dr. Franc Križanič,
  • Memorandum o sodelovanju na področju turizma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Države Katar, ki ga je s strani Slovenije podpisala ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić,
  • Memorandum o sodelovanju na področju zdravstva med Vlado Republike Slovenije in Vlado Države Katar, ki ga je s strani Slovenije podpisal minister za zdravje Dorijan Marušič,
  • Protokol o posvetovanjih med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Države Katar, ki ga je s strani Slovenije podpisal generalni direktor Direktorata za gospodarsko diplomacijo in razvojno sodelovanje na Ministrstvu za zunanje zadeve Vladimir Gašparič,
  • Sporazum o donaciji 100.000 EUR za rehabilitacijo otrok iz Gaze v Univerzitetnem rehabilitacijskem Republike Slovenije - Soča v Ljubljani, ki ga je s strani Slovenije podpisal direktor Mednarodne ustanove - fundacije za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF) Dorijan Maršič,
  • Memorandum o soglasju na področju športa med Olimpijskim komitejem Slovenije in Olimpijskim komitejem Katarja, ki ga je s strani Slovenije podpisal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije mag. Janez Kocijančič, ter
  • Sporazum o medsebojnem sodelovanju in izmenjavi novic med Katarsko tiskovno agencijo (QNA) in Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki ga je s strani Slovenije podpisal direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo visokost emirja Države Katar šejka Hamada bin Khalifo Al-Thanija (foto: Tina Kosec/STA)S strani Države Katar sta bila podpisnika navedenih bilateralnih dogovorov minister za posle in trgovino Države Katar šejk Jassim Bin Abdul Aziz Bin Jassim Al Thani oziroma državni minister za mednarodno sodelovanje Države Katar dr. Khaled Bin Mohamed Al-Attiyah.

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije po podpisu bilateralnih dogovorov spomnil, da sta državi že med njegovim uradnim obiskom v Katarju 11. januarja letos sklenili sporazum o gospodarskem sodelovanju ter konvencijo o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka in premoženja. Z dodatnimi sedmimi sporazumi pa je po predsednikovih besedah vzpostavljen okvir za intenzivno sodelovanje tudi na drugih področjih. Tudi Njegova visokost šejk Hamad bin Khalifa Al-Thani je menil, da podpisani dogovori predstavljajo velik prispevek k razvoju sodelovanja med državama.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel Njegovo visokost emirja Države Katar šejka Hamada bin Khalifo Al-Thanija (foto: Tina Kosec/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani