archived page

Nagovor predsednika republike ob podelitvi odlikovanj Red za zasluge

Ljubljana, 23.3.2009  |  sporočilo za javnost, govor

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik je z Redom za zasluge odlikoval Radio Murski val, Folklorno skupino KUD Beltinci in dr. Reginalda Vospernika (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval:
  • Radio Murski val, za programsko bogato vsebino in sporočilo medsebojnega razumevanja, sodelovanja in sožitja med pripadniki madžarske narodnosti v Sloveniji in porabskimi Slovenci na Madžarskem ter ohranitev narodne zavesti Slovencev v Porabju,
  • Folklorno skupino KUD Beltinci, za ustvarjalni prispevek in zasluge pri ohranjanju domače folklorne zapuščine v slovenski kulturi in njenem prepoznavanju v tujini ter
  • dr. Reginalda Vospernika, za posebne zasluge za slovensko narodno skupnost na Koroškem, zlasti še kot dolgoletnega ravnatelja slovenske gimnazije v Celovcu in ustanovitelja trojezičnega Kugyjevega razreda.


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanj Red za zasluge Radiu Murski val, Folklorni skupini KUD Beltinci in dr. Reginaldu Vosperniku
Ljubljana, 23. marec 2009


Predsednik je z Redom za zasluge odlikoval Radio Murski val, Folklorno skupino KUD Beltinci in dr. Reginalda Vospernika (FA BOBO)Spoštovane odlikovanke in odlikovanci,
dragi gostje,

današnja odlikovanja so posvečena slovenski kulturi, kulturi v najširšem pomenu te besede. Mnogokrat se kultura enači z umetnostjo v ožjem pomenu besede in z umetniško produkcijo, ki je vezana na Ljubljano. Kulturo pa moramo razumeti veliko širše, v vsej njeni polnosti in v vsem njenem pomenu za slovenski narod. Radi rečemo, da smo se kot narod konstituirali s kulturo, da je kultura podlaga našemu razvoju in naši državnosti. Hkrati pa moramo razumeti tudi bogastvo, raznovrstnost naše kulture, vso njeno ustvarjalno moč. In danes imamo pred sabo tri odlikovance, ki izkazujejo to raznovrstnost in to ustvarjalno moč.

Radio Murski val je več kot le regionalna radijska postaja. Je glasnik kulture v krajih, ki jih pokriva, je glasnik sožitja, sožitja znotraj teh krajev in sožitja preko meja. Je radio, ki razvija politični dialog, ki razvija kulturno sporočilo in ki je hkrati priča in soustvarjalec družbenih in mednarodnih sprememb. V vseh spremembah zadnjih desetletij je Radio Murski val igral kreativno vlogo in na ta način pokazal, kako s kulturnim sporočilom, tem sporočilom kulturne ustvarjalnosti, ne samo umetniške, ampak veliko širše, pomagati k razvoju slovenskega naroda in k razvoju sožitja med slovenskim narodom in sosedi.

Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Beltinci je dala izjemen prispevek k razvoju slovenske kulture s tem, ko je folklorno izročilo, izročilo krajev, od koder prihajajo njeni plesalci in plesalke, od koder prihajajo vsi člani in članice kulturnega društva, povezala s širšo slovensko kulturno identiteto. Lahko rečemo, da je slovenska kulturna identiteta v zadnjih desetletjih, v vseh teh sedemdesetih letih doživljala evolucijo. Ta kulturna identiteta je postala bogatejša, vse bolj razširjena, bogatejša tudi v svoji vsebini in sporočilnem izrazu. Kulturno umetniško društvo Beltinci in njena folklorna skupina sta dala pomemben prispevek k tej kulturni bogatitvi, k tem vsebinam in k temu, da lahko danes slovensko kulturo razumemo kot kulturo, ki ima svoje oporišče in svoje vsebine povsod po Slovenskem. Naša skupna kulturna identiteta je sinteza vseh teh prispevkov.

Dr. Reginald Vospernik spada med najbolj znane in najbolj cenjene koroške Slovence. Cenjen je kot človek, ki je veliko prispeval k izobraževanju koroških Slovencev, h kulturnemu dviganju Slovencev na Koroškem, pa tudi v Sloveniji nasploh. Ni besed, s katerimi bi lahko preveč poudarili pomen zvezne gimnazije Slovencev v Celovcu. Vsi tisti, ki ste imeli kakšen kontakt s to gimnazijo, ste lahko opazili njeno izjemno kulturno potenco in izjemen pomen za ohranitev in razvoj slovenske kulture, slovenskega življa ter sožitja med Slovenci in nemško govorečimi ljudmi na avstrijskem Koroškem in v Avstriji nasploh. Gledano v celotni zgodovini, odkar je nastala gimnazija za Slovence v Celovcu do danes, lahko rečemo, da verjetno na Koroškem ni pomembnejše ustanove, kot je ta. Njena pomembnost ni samo v njeni institucionalni zasnovi, njena pomembnost je v ljudeh, ki so jo ustvarjali. Dr. Reginald Vospernik je eden najbolj vidnih, najbolj prominentnih predstavnikov skupine ljudi, ki so to ustanovo sestavili, jo ustvarili in je še danes eden najbolj angažiranih in najbolj kreativnih mislecev, ko gre za vprašanje nadaljnjega kulturnega razvoja na avstrijskem Koroškem in za vprašanja sožitja med koroškimi Slovenci in nemško govorečimi ljudi na Koroškem, pa tudi ko gre za definiranje slovenskega naroda v današnjih kulturnih razmerah.

Zato ob zaključku še enkrat čestitam in želim veliko uspeha še naprej našim današnjim odlikovancem. To odlikovanje je priznanje države Slovenije za vaš prispevek, pa tudi, prepričan sem, vzpodbuda za vaše delo vnaprej in za nadaljnje prispevke, ki jih pričakujemo. Kajti kulturni razvoj našega naroda se ne konča. Ta kulturni razvoj poteka naprej in vi ste bistvena opora temu razvoju.

Hvala lepa.







© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani