archived page

Predsednik republike o skrbi za osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju

Lenart v Slovenskih goricah, 5.11.2008  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal bivalne stanovanjske enote ter prostore za rekreacijsko in fizioterapevtsko zdravljenje Zavoda Hrastovec-Trate (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je danes udeležil slovesnosti ob 60. obletnici delovanja Zavoda Hrastovec-Trate, kjer je imel pozdravni nagovor. V nadaljevanju si je predsednik ogledal stare bivalne stanovanjske enote v gradu Hrastovec ter bivalni oddelek v novih prostorih s sodobno in posebnim potrebam prilagojeno opremo, ki bistveno izboljšuje počutje in življenjski standard stanovalcev. Predsednik si je ogledal tudi prostore z bazenom v objektu za rekreacijsko in fizioterapevtsko zdravljenje, ki stanovalcem nudi pogoje za vrhunsko zdravstveno, terapevtsko in socialno nego.
Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru spomnil, da je nekdanji republiški socialnozdravstveni zavod Dom za duševne bolnike od svoje ustanovitve leta 1948 do danes sprejel v oskrbo že na tisoče varovancev, ki so potrebovali pomoč in ustrezne bivanjske razmere. Kot je poudaril, je šlo pri tem velikokrat za preživetje ljudi, ki svojega življenja preprosto niso mogli nadaljevati v domačem okolju, strokovna pomoč in primerno okolje pa sta jim pomagala prebroditi duševno stisko ali olajšati težko duševno bolezen.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je imel pozdravni nagovor na slovesnosti ob 60. obletnici delovanja Zavoda Hrastovec-Trate (FA BOBO)Zaposleni v zavodu so se po svojih najboljši močeh trudili pomagati in ustvariti čimboljše razmere za bivanje stanovalcev, poleg strokovnosti pa je po predsednikovih besedah pomembna tudi etika. Vsi zaposleni in vodstvo morajo biti namreč opremljeni s posebno sposobnostjo dojemanja različnih razpoloženj ter reševanja različnih situacij posameznika in skupine. "Vse to zahteva ljudi širokega srca in izostrenega občutka za drugačnost," je dejal predsednik republike in se ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki odgovorno opravljajo to delo, ter vsem tistim, ki pri tem nesebično pomagajo.
"Izkazana humanost in spoštljivost pri ravnanju z najbolj občutljivo in ranljivo skupino državljanov je pokazatelj zrelosti in srčnosti vsake civilizirane družbe," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Ob tem je dodal, da je Slovenija velikokrat dokazala, da ji niso tuje solidarnost, dobro organizirana in raznolika pomoč prostovoljcev tudi na področju duševnega zdravja ter skrb za zagotavljanje človekovih pravic najbolj ranljivih skupin. Letos ratificirano Konvencijo o pravicah invalidov pa je ocenil kot obveznost, ki vse nas zavezuje, da se tej skrbi tudi v manj ugodnih gospodarskih razmerah ne bomo odrekli.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani