archived page

Predsednik republike na uradnem obisku v Braziliji

Brasilia, 2.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je tretji dan obiska v Latinski Ameriki v Brasilii srečal s predsednikom Federativne republike Brazilije Luizom Inaciem Lulo da Silvo. "Dolgoletni dvostranski odnosi med evropskimi državami in Latinsko Ameriko so v zadnjih letih doživeli kvalitativne spremembe, ki jih simbolizira oblikovanje strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Brazilijo ter poglobljeni dialog z Latinsko Ameriko. Obojestranska želja je, da bi se v prihodnosti še okrepili," je po srečanju poudaril predsednik republike dr. Danilo Türk.

Predsednika sta v pogovoru največ pozornosti namenila tematiki, ki bo tudi ena izmed osrednjih poudarkov vrha v Limi, tj. socialni politiki in odpravljanju revščine. V Sloveniji in Evropski uniji so po besedah predsednika dr. Türka znana in cenjena prizadevanja Brazilije ne le pri zagotavljanju miru in varnosti v regiji, ampak tudi pri razreševanju najbolj zahtevnih globalnih izzivov tega časa, kot so boj proti revščini in neenakopravnosti, podnebne spremembe ter denimo skrb za okolje, kjer je Brazilija dosegla pomembne rezultate.

Brazilski in slovenski predsednik sta govorila tudi o možnostih gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Brazilijo. Predsednik Republike Slovenije je izpostavil strateški položaj Luke Koper in poudaril, da je interes za gospodarsko sodelovanje velik. "Brazilija je tržno zelo uspešna država, ima napredek na vseh področjih in velike želje po izvozu v Evropo. Tu lahko Slovenija sodeluje in ima od tega korist. Hkrati pa je Brazilija zelo velik trg, ki je odprt našim ponudnikom. Ne sme nas biti strah velikosti ali oddaljenosti. Vidim, da med mnogimi slovenskimi poslovneži tega strahu ni," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk, ki je dopoldan v Brasilii tudi predsedoval prvemu delu poslovne konference, na kateri so poleg slovenskih poslovnežev sodelovali tudi brazilski partnerji in predstavniki pristojnih brazilskih vladnih resorjev. Med drugim so razpravljali o strategiji sodelovanja v prihodnje in o odpravljanju administrativnih ovir za slovensko gospodarsko zastopanost v Braziliji ter za hitrejše odločanje o investicijskih projektih. Po blagovni menjavi je Brazilija najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije med državami Latinske Amerike.

Kot prva latinskoameriška država je Brazilija napovedala tudi odprtje veleposlaništva v Sloveniji, Slovenija pa bo odprla veleposlaništvo v Braziliji.

Predsednik dr. Danilo Türk se je dopoldan po lokalnem času srečal s predsednikom Zveznega senata Garibaldijem Alvesom Filhom in drugimi uglednimi senatorji, popoldan pa še s predsednico Zveznega vrhovnega sodišča Ellen Gracie Northfleet.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani