archived page

Uradni obisk predsednika Države Izrael

Brdo pri Kranju, 22.7.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Države Izrael Šimona Peresa (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Države Izrael Šimona Peresa, ki je prispel na dvodnevni uradni obisk v Republiko Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se slovenski in izraelski predsednik zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Države Izrael pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije predsednika Šimona Peresa opisal kot velikega državnika našega časa, ki je storil veliko za izboljšanje položaja v svetu, zlasti na Bližnjem vzhodu. Odnose med Republiko Slovenijo in Državo Izrael je opisal kot zelo dobre in zelo razvite. Izrazil je željo, da bi se ti odnosi razvijali naprej in da bi bili čimbližje potrebam, ki jih imata državi v času velikih transformacijskih sprememb v svetu. Predsednik Šimon Peres se je slovenskemu predsedniku zahvalil za topel in prijateljski sprejem. Dejal je, da ga zeleno, mirno in človeku prijazno okolje v Sloveniji spominja na otroštvo. Pohvalil pa je tudi uspešen gospodarski razvoj Slovenije in izrazil spoštovanje slovenski občutljivosti za vprašanja človekovih pravic.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Države Izrael Šimona Peresa (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Türk je dejal, da Slovenija izjemno močno ceni pomen Izraela kot države z visoko razvito znanostjo in tehnologijo. To je bila tudi ena od tem pogovora z izraelskim predsednikom Peresom, ki je izpostavil zlasti pomen nanotenhologije za prihodnost človeštva. Slovenija lahko veliko pridobi od sodelovanja z Izraelom na področju znanosti, je poudaril predsednik Türk in poleg nanotehnologije omenil še druga področja, kot so uporaba sončne energije ter uporaba znanosti in novih tehnologij v kmetijstvu in medicini. Zato se je zavzel za čimboljšo komunikacijo na tem področju ter za obnovitev dela Skupnega odbora za znanost in tehnologijo Republike Slovenije in Države Izrael.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Države Izrael Šimona Peresa (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik Peres je dejal, da bo Izrael z veseljem okrepil sodelovanje s Slovenijo na področju znanosti in tehnologije. Dodal je, da si prizadevajo za to, da bi bili dosežki znanosti dostopni vsem ljudem. V pogovoru je izpostavil tudi problem lakote v svetu, ki po njegovih besedah postaja vedno pomembnejše vprašanje, od katerega bo odvisen svetovni mir v prihodnosti. Predsednik Türk se je strinjal glede pomena varne oskrbe s hrano ter spomnil, da izkoreninjenje lakote spada med najpomembnejše razvojne cilje tisočletja. Izraelski predsednik je izpostavil, da lahko manjše države, kot sta Izrael in Slovenija, zelo dobro sodelujejo pri tovrstnih vprašanjih. Dodal je, da se velikost države danes ne meri v ozemlju, ampak po stopnji razvoja njenih ljudi, znanosti, morale in po njenih političnih načelih.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Države Izrael Šimona Peresa (foto: Tina Kosec/STA)Slovenski predsednik je sogovornika seznanil z dejstvom, da sta Slovenija in Hrvaška nedavno sklenili arbitražni sporazum. Kot je pojasnil, želi Slovenija s tem sporazumom dokazati voljo reševati svoje neposredne politične probleme, hkrati pa pokazati možno pot za mirno reševanje mednarodnih vprašanj. Predstavil mu je tudi pomen svojega nedavnega srečanja z italijanskim predsednikom Napolitanom in hrvaškim predsednikom Josipovićem na spominski slovesnosti v Trstu.

Sogovornika sta obravnavala tudi položaj na Bližnjem vzhodu. Predsednik Türk je podprl sedanje napore Združenih držav Amerike in mednarodnega kvarteta za Bližnji vzhod ter izrazil željo, da bi prišlo do take vrste pogovorov, ki bodo dali rezultate. Predsednik je dejal, da so slovenska prizadevanja za uspeh bližnjevzhodnega mirovnega procesa del prizadevanj Evropske unije. Hkrati pa želi Slovenija dati tudi svoj specifičen prispevek z rehabilitacijo invalidnih otrok, žrtev vojne v Gazi, ki so v okviru humanitarne pobude slovenskega predsednika prispeli na zdravljenje v Slovenijo. Predsednik dr. Danilo Türk se je ob tej priložnosti zahvalil predsedniku Šimonu Peresu za njegovo podporo projektu pomoči otrokom iz Gaze.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Države Izrael Šimona Peresa (foto: Daniel Novakovič/STA)Kot je poudaril predsednik Peres, si Izrael ne želi, da bi kdorkoli v Gazi fizično, medicinsko ali kako drugače trpel. Pojasnil je, da so izraelski vojaki in civilisti prostovoljno zapustili Gazo in se tja ne nameravajo vračati. Omejitve so bile uvedene šele takrat, ko so se iz neznanih razlogov začeli napadi na Izrael. Izpostavil je, da bi lahko Gaza ostala svobodna in odprta, če bi se njeni prebivalci odpovedali napadom na Izrael. Poudaril je, da Izrael verjame v mir in da si želijo, da bi šlo dobro tudi Palestincem, saj bi radi živeli v dobri soseščini. Spomnil je na svoj projekt "Rešimo otroke", s pomočjo katerega so v Izraelu pomagali več kot 6.000 palestinskim otrokom. To je po njegovih besedah tudi eden od dokazov, da si želijo živeti v prijateljstvu in miru s Palestinci.

Slovenski in izraelski predsednik sta v pogovorih izmenjala tudi stališča o razmerah v Iranu, pri čemer je predsednik Türk podprl prizadevanja visoke zunanje predstavnice Evropske unije Catherine Ashton za obnovo pogovorov o iranskem jedrskem programu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani