archived page

Predsednik na podelitvi priznanj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

Portorož, 11.5.2012  |  govor


Pozdravni nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesni podelitvi priznanj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije v okviru Dnevov slovenske obrti in podjetništva 2012
Portorož, 11. maj 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve priznanj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije v okviru Dnevov slovenske obrti in podjetništva 2012 (foto: Nebojša Tejić/STA)Spoštovana obrtnice in obrtniki,
podjetnice, podjetniki,

hvala lepa, da ste me povabili, in naj vam takoj povem, da sem zelo vesel, da sem lahko na ta slovesen večer z vami. Danes se tu slavijo pomembne vrednote. Vrednote, ki jih moramo ceniti in so v teh časih, ki so še vedno časi krize, ki pa so vendar tudi časi upanja, še posebno dragocene.

Slovenci radi pravimo zase, da smo delovni ljudje, da smo pridni. To vsekakor drži in to izkazuje tudi vaša dejavnost – dejavnost obrtnic, obrtnikov, podjetnikov, podjetnic v Sloveniji. Vendar pridnost sama po sebi še ne zadošča. Dopolnjena mora biti z ustvarjalnostjo in podjetnostjo in prav na področju ustvarjalnosti in podjetnosti ste vi v prvih vrstah in na ta način tudi zgled in vzor vsem ljudem v Sloveniji. Kajti za to, da bomo prešli na nove ravni kakovosti našega razvoja, potrebujemo čim več podjetnosti in čim več ustvarjalnosti. To je nekaj, kar moramo dobro vedeti v teh časih.

V teh časih radi razpravljamo o težavah, radi govorimo o krizi, govorimo o potrebi po uravnoteženju javnih financ, po vzpostavljanju temeljnih javnofinančnih makroekonomskih pogojev za dobro gospodarjenje in razvoj. Premalo pa se sprašujemo o kakovosti tega razvoja in o načinih, kako bomo to kakovost povečali. Da bi se k tem vprašanjem vračali čim bolj pogosto in da bi našli resnično dobre odgovore, potrebujemo vas – ne samo s proizvodi in storitvami, ki jih zagotavljate, ampak tudi z glasno besedo v javnem razpravljanju. Vaši predlogi in vaše zamisli morajo biti bolj upoštevani, bolj v središču naših razprav.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesne podelitve priznanj Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije v okviru Dnevov slovenske obrti in podjetništva 2012 (foto: Nebojša Tejić/STA)Če govorimo o potrebi po zmanjševanju sive ekonomije in o predlogu oziroma akciji "vsak račun šteje", potem moramo vedeti, da ne govorimo samo o podjetniškem interesu in o interesu tega, kar včasih imenujemo drobno gospodarstvo. Govorimo o kakovosti našega razvoja v celoti. Kajti če želi Slovenija napredovati na tiste ravni, ki si jih danes zasluži, potem mora znati tak problem rešiti. Trditev, da je načelno že prav, da se o tem sporazumemo, da pa je tehnično in organizacijsko težko najti resnično dobre rešitve, tak odgovor ne bo več dolgo zadoščal. Potrebovali bomo resnično prizadevanje in odločno akcijo vseh tistih organov, ki so za to poklicani, in doseči moramo, da bomo rešitve tudi imeli, kajti so nujne za to, da bomo dvignili kakovost našega razvoja na višjo raven.

Ta primer dajem zato, ker je tako osrednjega pomena v vašem razpravljanju. To sem večkrat tudi sam slišal in o tem sem se pogovarjal ob svojih obiskih na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Verjamem, da je sedaj prišel čas, ko je treba tovrstnim iniciativam dati večjo pozornost. Vedeti pa moramo še marsikaj drugega. Vedeti moramo, da se ta iniciativa in druge iniciative, ki jih imate, vklapljajo v pomemben trenutek našega razvojnega prizadevanja, kjer si ne smemo dovoliti predolgega čakanja.

Evropa je že dosegla stopnjo, na kateri razume, da varčevanje ni samo sebi namen. Varčevanje je seveda potrebno za uravnoteženje javnih financ in vzpostavljanje bistvenih pogojev za uspešno gospodarjenje. Vendar potrebujemo tudi rast. Potrebujemo rast in to razumejo danes v Evropi skorajda že vsi vodilni politični dejavniki, vsi tisti, ki imajo v rokah moč odločanja. Verjamem, da bodo že v tem mesecu na vrhunskih sestankih, ki jih pričakujemo, sprožene pomembne pobude, ki naj zagotovijo Evropi nov zagon in novo rast. Slovenija je del Evrope in naša prizadevanja za rast morajo biti del tega vseevropskega prizadevanja.

Nihče ne sme misliti, da je premalo pomemben ali premajhen za to, da v tem prizadevanju sodeluje. Danes se vsa Evropa zaveda, da so mala in srednja podjetja velik, morebiti celo največji del odgovora na vprašanje rasti in razvoja. To se sliši na vseh strokovnih posvetih doma, zlasti pa seveda v evropskih prestolnicah. Bodoči zagon rasti bo v zelo veliki meri odvisen prav od malih in srednjih podjetij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je podelil priznanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije "Obrtnik leta 2012", ki ga je prejel Marko Kajzer, lastnik podjetja Kampo iz Ljubljane (foto: Nebojša Tejić/STA)Če pogledamo današnje predloge za spodbujanje rasti in razvoja, vidimo, da so ti še zelo splošni. Veliko se govori o infrastrukturnih projektih, o večjem angažiranju sredstev Evropske investicijske banke, o tem, da je treba izpopolniti notranji trg Evropske unije, doseči boljšo uskladitev predpisov, tako da bodo tržni pogoji za izmenjavo blaga in storitev boljši, kot so bili doslej. To so vsekakor zelo dobra in pomembna izhodišča. Toda tem izhodiščem bo treba dodati konkretne rešitve, konkretne pravne rešitve in ekonomske spodbude, konkretne možnosti financiranja in kreditiranja. In seveda, treba jim bo dodati veliko podjetniške iniciativnosti.

Infrastrukturni projekti so sami po sebi lahko velik in pomemben faktor zagona razvoja. Vendar je seveda njihov glavni učinek samo takrat, kadar se resnično dosežejo dobri multiplikativni učinki velikih projektov. Tu se moramo najti vsi, tu moramo najti priložnosti za vse. Enako velja za kredite Evropske investicijske banke, ki morajo biti zasnovani na tak način, da spodbujajo čim bolj celovito, čim bolj kakovostno rast. Seveda to še posebej velja za vse tiste norme, ki naj izpopolnijo in izboljšajo evropski trg.

Danes sem želel to priložnost uporabiti, da opozorim na nekatere evropske razsežnosti rasti in razvoja ter na rastočo pomembnost podjetnosti in ustvarjalnosti. To so največji izzivi našega razvoja danes. Tu moramo uspeti, če želimo resnično napredovati kot družba in če želimo našemu narodu zagotoviti tisto raven razvoja, ki jo v teh časih že zasluži.

Zato me veseli, da sem danes tu, kjer se z velikim spoštovanjem in optimizmom podeljujejo priznanja najboljšim obrtnikom in podjetnikom, ki niso samo s svojo delavnostjo, vztrajnostjo in dobrimi idejami, ampak tudi s podjetnostjo, sposobnostjo sprejemanja tveganj, ustvarjalnostjo in dobrimi inovativnimi rešitvami pokazali, kje je pot naprej. Vsem tistim, ki boste danes dobili priznanja, in tistim, ki ste zanja nominirani, čestitam že zdaj. Vsem vam, ki ste tu, želim veliko uspeha. Vsem nam v Sloveniji pa želim, da bi bil naš razvoj čim boljši. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani