archived page

Bilateralni pogovori predsednika republike ob robu predsedniške konference "Facing Tomorrow"

Jeruzalem, 14.5.2008  |  sporočilo za javnost


Ob robu predsedniške konference "Facing Tomorrow" v Jeruzalemu se je predsednik republike dr. Danilo Türk sestal z več državniki. Tako se je na njihov predlog srečal s predsednikom Republike Latvije Valdisom Zatlersom, predsednikom Mongolije Nambarynom Enkhbayarjem in predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim.

Klikni za povečavoMongolski predsednik Nambaryn Enkhbayar je predsednika dr. Danila Türka seznanil z razvojem sodelovanja med Mongolijo in Evropsko unijo ter se zavzel za krepitev dvostranskih odnosov med Mongolijo in Slovenijo. Posebej je izpostavil odprtost Mongolije za tuje investicije in željo po sodelovanju na izobraževalnem področju.

Predsednik republike se je z latvijskim predsednikom Valdisom Zatlersom pogovarjal o evropskih temah in še posebej o razvoju meddržavnega sodelovanja ob Baltiku, ki je pomembna sestavina odnosov v Evropski uniji, pa tudi odnosov med Evropsko unijo in Rusijo.

Klikni za povečavoV pogovoru s poljskim predsednikom Lechom Kaczyńskim so prevladovale evropske teme, vključno z ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Slovenski in poljski predsednik sta pozitivno ocenila napredek pri razvoju evropskih institucij in izmenjala mnenja o nadaljnji širitvi Evropske unije.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je imel ob robu predsedniške konference tudi več drugih kratkih srečanj. Med drugim se je sestal z nekdanjim britanskim premierom Tonyjem Blairom, s katerim sta govorila o prizadevanjih za izboljšanje položaja na palestinskih ozemljih. Z nekdanjim sovjetskim predsednikom Mihailom Gorbačovom se je predsednik dr. Danilo Türk pogovarjal o stanju globalne varnosti in o iniciativi za jedrsko razoroževanje, v kateri sodeluje tudi nekdanji predsednik Gorbačov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani