archived page

Slovenski predsednik dr. Danilo Türk v Bogoti o usodi Ingrid Betancourt

Bogota, 3.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je danes v Bogoti pozval vpletene v ugrabitev kolumbijske in francoske državljanke Ingrid Betancourt, da upoštevajo izključno humanitarno naravo misije, ki jo je za njeno rešitev sprožila Francija, ob pomoči Španije in Švice. "Uspeh te humanitarne misije je odvisen od pripravljenosti tistih, ki so ugrabili Ingrid Betancourt. Ob tej priložnosti bi jih rad pozval, da sodelujejo v tej misiji in rešijo življenje," je pred številnimi kolumbijskimi in drugimi tujimi mediji v Bogoti poudaril slovenski predsednik.

Po besedah predsednika dr. Türka gre za misijo, katere ključni cilj je, da reši življenja. "Še posebej, da reši enega izmed talcev, katerega življenje je morda že ogroženo. Poročila o zdravstvenem stanju Ingrid Betancourt so zelo zaskrbljujoča in vložiti je potrebno vse napore, da se njeno življenje reši in da se izpolni ta humanitarna naloga," je dejal dr. Danilo Türk. Izpostavil je, da humanitarno akcijo podpirajo države Evropske unije, vzpodbuden pa je tudi odziv vlade Republike Kolumbije, ki je sprejela ukrepe v pomoč misiji in ki izražajo pripravljenost sodelovati v procesu te humanitarne akcije.

"Zelo upam, da bo izkušnja zadnjih nekaj mesecev vodila mnoge k razmisleku o svojih taktikah, o svojem ravnanju. Upam, da v Kolumbiji ne bo več prihajalo do ugrabitev," je še posebej izpostavil slovenski predsednik, ki se je v okviru uradnega obiska Kolumbije srečal s predsednikom Alvarom Uribejem Velezom.

Slovenski in kolumbijski predsednik sta med drugim izrazila pripravljenost za krepitev vezi med Evropsko unijo in Latinsko Ameriko. Dr. Danilo Türk je spregovoril o prioritetah vrha EU - Latinska Amerika in Karibi v Limi. Tudi cilj vrha je po besedah slovenskega predsednika prav v poglobitvi teh odnosov. "V tem okviru smo zainteresirani, da podpremo vse napore za mir, stabilnost, razvoj in zaščito človekovih pravic v Latinski Ameriki," je dejal predsednik Republike Slovenije in dodal, da si veliko držav v tej regiji prizadeva za te cilje. "Ključno pa je, da vsi delamo za te vrednote: vrednoto miru, stabilnosti, razvoja in zaščite človekovih pravic," je sklenil predsednik Republike Slovenije.

Kolumbijski predsednik Uribe je poudaril pomembnost obiska predsednika Republike Slovenije v času ponovne oživitve pogajanj med EU in Andsko skupnostjo ter tik pred vrhom EU-LAK ter izrazil hvaležnost, da je slovenski predsednik obiskal Kolumbijo.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani