archived page

Predsednik ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in mednarodnem dnevu babic

Ljubljana, 10.5.2012  |  govor


Slavnostni nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slavnostni akademiji ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in mednarodnem dnevu babic
Ljubljana, 10. maj 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in mednarodnem dnevu babic (foto: Nebojša Tejić/STA)Spoštovane medicinske sestre, babice, zdravstveni tehniki, cenjeni visoki gostje,

vesel sem vašega povabila na slavnostno akademijo, na kateri boste počastili več nadvse pomembnih mejnikov na dolgi poti razvoja poklica medicinskih sester in babic.

Prav pa je, da se ob tej priložnosti spomnimo, da je poklic medicinske sestre utemeljila pred skoraj 200 leti rojena britanska humanistka in medicinska sestra Florence Nightingale, ki je postavila prve standarde znanja in delokroga medicinskih sester. Bila je zanesljivo izjemna osebnost, saj se je odpovedala vsem možnostim razkošnega življenja in se odločila za delo medicinske sestre. Svoje delo in profesionalni status ob zdravnikih je preverjala v najtežjih razmerah v vojni, izkazala se je v vseh ozirih in predvsem utemeljila nujnost urejenih higienskih razmer v bolnišnicah. Bila je velika vizionarka. Poklic medicinske sestre je postavljala ob bok zdravniku in ga utemeljila kot poklic, ki prevzema vrsto funkcij in nalog, pa tudi pooblastil. Kot ključno nalogo je opredelila neposredno skrb in pomoč pacientu ter organiziranje ustreznega okolja za delo v bolnišnici in drugih okoljih. Pri nas se ji je prva pridružila Angela Boškin, ki je dobro razumela poslanstvo medicinske sestre in njeno delo na preventivnem področju. To, da je v tistem času organizirala prvo posvetovalnico za matere in dojenčke, je bilo neverjetno inovativno dejanje in dosežek, ki ga moramo tudi danes nadvse ceniti.

To delo slovenske medicinske sestre in babice vestno in strokovno nadaljujete v okviru društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov ter v okviru strokovnih sekcij. Že 85 let pomembno sooblikujete in vplivate na organizacijo zdravstvene službe, na urejenost pacientovega okolja ter opravljate največ neposrednih opravil zdravstvene nege in skrbi za paciente. Tej 85. obletnici se letos pridružuje tudi 20. obletnica Zbornice zdravstvene in babiške nege. V njej ste združili mnogo znanj, izkušenj in organizacijskih sposobnosti ter jo utemeljili kot ključno profesionalno okolje, ki utrjuje standarde zdravstvene nege, poklic medicinske sestre in babice, zahtevano znanje, pa tudi položaj medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov v sistemu zdravstvenega varstva. To so nadvse pomembne in nujne naloge, kajti medicinske sestre, tako se nam vsem zdi, ko pridemo v zdravstveni dom ali bolnišnico, opravite nujno organizacijsko delo, vse posege s področja zdravstvene in babiške nege ter poskrbite tudi za vse potrebno, da se v tem okolju ljudje v stiski, ki iščejo pomoč, tudi dobro počutijo. Medicinskih sester in babic je skoraj 20.000. V vašo organizacijo je prostovoljno združenih več kot 17.000, torej več kot polovico vseh delavcev v zdravstvu. Samo po sebi je razumljivo, da pomembno sooblikujete in prispevate k urejanju razmer na področju zdravstva in ustvarjanju ustreznih pogojev za izvajanje zdravstvenih storitev.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob mednarodnem dnevu medicinskih sester in mednarodnem dnevu babic (foto: Nebojša Tejić/STA)Razmere v zdravstvu postajajo zaradi različnih varčevalnih ukrepov vedno zahtevnejše. Odgovornost medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov dobiva nove razsežnosti, dobivate nove zadolžitve, nove referenčne naloge in razširjate svoj delokrog. Opravite tudi tisti del nalog in storitev, ki še nedolgo nazaj niso sodile v okvir tako imenovanih kompetenc medicinske sestre. Ta trend je pravi in mu je potrebno slediti. Ključni predpogoj za to pot pa je hitro pridobivanje novega znanja in še posebej funkcionalnih usposobitev. Konkretna znanja so tista, ki vas bodo utrjevala v vašem poklicu, stopnjevala zaupanje, pa tudi vaš položaj organizatorjev zdravstvenih procesov.

Tako kot do sedaj bo tudi v bodoče izobraževanje in usposabljanje, pa tudi raziskovanje in iskanje pravih poti in teorij za vaše delo, ena izmed vaših osnovnih nalog. V ta okvir vaših opravil nedvomno sodi tudi dopolnjevanje poklicnih etičnih kodeksov, ki vam bodo v oporo pri iskanju pravih odgovorov na zahtevna in včasih tudi odprta vprašanja o delu medicinske sestre, še posebej takrat, ko odnosi v zdravstveni instituciji niso dobri ali pa niso spodbudni. V prihodnje se boste srečali z novimi zdravili in z novimi tehnologijami. Pri tem boste morali pošteno presoditi, ali so smiselni in koristni za pacienta ali mogoče ne prevladujejo le interesi trgovcev in drugih, ki razumejo zdravstvo kot priložnost za zaslužek in bogatenje. Delo v društvih, strokovnih sekcijah in zbornici bo tako vedno bolj zahtevno, pa tudi odgovorno, kajti vsi skupaj ste pomemben del civilne družbe in prostovoljci, ki pomembno sooblikujete politiko zdravstvenega sistema in zdravstvenega zavarovanja.

V teh nemirnih časih je zato še posebej zaskrbljujoče, da sestre niso vključene v nedavno na novo sestavljeni Zdravstveni svet, ki odloča o nadvse pomembnih in ključnih vprašanjih s področja zdravstva. Upam, da bo ta napaka kmalu popravljena, tako da bo ta posvetovalni organ dobil polno legitimnost in ustrezno strokovno širino za odločanje o ukrepih, ki so povezani z skrbnim ravnanjem razpoložljivih sredstev, tudi na področju zdravstvenega varstva.

Spoštovani,

dovolite mi, da vam čestitam ob vaših jubilejih in ob mednarodnem prazniku medicinskih sester in babic, da vam zaželim vse dobro in predvsem to, da ostanete zvesti sporočilom, vrednotam in poslanstvu, ki ste ga utemeljili v teh desetletjih. Imate dobro popotnico, ki jo lahko učinkovito dopolnite in na njej gradite pravo prihodnost za svoj poklic, kakor tudi za paciente, ki vam bodo zanesljivo neizmerno hvaležni za skrb in delo, ki ga opravljate.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani