archived page

Sprejem predsednika in soproge za humanitarne organizacije

Brdo pri Kranju, 20.12.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij. Predsednik republike je v pozdravnem nagovoru poudaril, da zelo ceni delo humanitarnih organizacij. Dodal je, da je bil njihov prispevek še posebej dragocen v zadnjih dveh letih, ko so ekonomske razmere bistveno zaostrile problem revščine in socialne izključenosti, ki je bil prisoten že prej.

Predsednik je izpostavil, da se humanitarne organizacije hitro in učinkovito prilagajajo spremenjenim razmeram ter hitro zaznavajo težave posameznikov in družin. Kljub temu pa se po njegovih besedah lahko skupaj potrudimo poiskati nove poti in boljše ukrepe, kot so aktivne socialne politike, ki bi posameznikom brez zaposlitve pomagale, da se samoorganizirajo, se vključijo v socialno okolje, aktivirajo svoje sposobnosti in zmožnosti ter si hitreje odpirajo priložnosti ponovnega vstopa v delo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik se je navezal tudi na sprejetje Zakona o socialnem podjetništvu in Zakona o prostovoljstvu, ki ponujata priložnosti za razvoj socialnega podjetništva kot pomembne inovacije socialno-ekonomskega razvoja ter za ureditev pravic in obveznosti prostovoljcev in njihovih organizacij. Izrazil pa je skrb zaradi možne birokratizacije postopkov evidentiranja prostovoljcev, zato bi morali skrbno spremljati uvajanje novih zakonskih rešitev.

"Prostovoljstva ne smemo obremenjevati s togimi pravili. Izhaja naj iz svobodne odločitve, saj le svoboden človek največ prispeva k odgovornemu državljanstvu, ki se najbolje udejanja prav skozi prostovoljstvo. Prostovoljstvo je tudi priložnost za učenje, za spoznavanje drugih, za ustvarjanje dobrega razpoloženja in prave socialne kohezije. S prostovoljstvom lahko tudi na najbolj pošten način vstopamo v svet socialnega podjetništva. Vse regulative, ki jih na tem področju sprejemamo, naj zato sledijo tem sporočilom in ciljem," je dejal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila sprejem za predstavnike humanitarnih organizacij (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je spomnil tudi na novi Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki postavlja nove in bolj pravične temelje. Kljub temu pa lahko nastopijo tudi primeri, ko je premoženje v osnovni socialni funkciji tesno povezano s samim preživetjem dedičev, zato je prav, da zakon centrom za socialno delo omogoča določeno mero diskrecijskega odločanja. Predsednik je ob tem pozval humanitarne organizacije, naj se aktivno vključijo v reševanje vseh praktičnih in realnih problemov, s katerimi se bodo pri tem srečevali centri za socialno delo.

V zaključku svojega nagovora se je predsednik republike zahvalil humanitarnim organizacijam za dosedanje delo in njihova prizadevanja za izboljšanje kakovosti življenja v Sloveniji. Vsem predstavnikom humanitarnih organizacij je zaželel tudi prijetne božične praznike, srečno novo leto in v novem letu mnogo uspešnih srečanj z dobrimi rezultati.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani