archived page

Predsednik republike odlikoval dr. Franceta Bučarja

Ljubljana, 24.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes odlikoval dr. Franceta Bučarja z Redom za izredne zasluge za izjemno družbeno, politično in znanstveno delovanje. Predsednik republike je v svojem nagovoru dejal, da je dr. France Bučar izjemen človek in mislec, velik patriot in eden največjih sinov slovenskega naroda in pojasnil razloge za počastitev dr. Franceta Bučarja s tem odlikovanjem:

"Prof. dr. France Bučar je mož, o katerem bi se dalo povedati zelo veliko. Rad pa bi predvsem izpostavil nekaj temeljnih vrednot, ki označujejo njegovo življenje in delo in katere sem imel priložnost tudi sam osebno spoznati, kot študent Pravne fakultete v Ljubljani, kot nekdo, ki je s skromnim deležem pomagal pri slovenski osamosvojitvi, in kot nekdo, ki ga zanima pravo. Prof. dr. France Bučar se je izkazal kot mož, ki izjemno ceni resnico in ki neumorno išče resnico. Njegov odnos do resnice je bil vselej tisto temeljno etično pravilo, tista zapoved, ki ga je vodila skozi življenje in ki ga je naredila velikega. Kot študent Pravne fakultete se spominjam njegovih predavanj, njegovih knjig, ki smo jih študentje takrat "požirali" v našem lastnem prizadevanju za resnico. Nikoli ne smemo podcenjevati iskrene želje mladih ljudi po iskanju resnice. In to je bilo včasih, ko je bila resnica pokrita z debelimi plastmi ideologije in doktrine in pot do resnice ni bila enostavna. Prof. Bučar je bil eden tistih, ki so s svojim delom, s svojim pisanjem in s svojo intelektualno prodornostjo dokazovali, da je resnico mogoče najti in da je pot do resnice mogoče pokazati mladim. To je bil izjemen prispevek, ki je vsej moji generaciji, tudi generaciji številnih mojih predhodnikov in številnih drugih, ki so prišli kasneje, ostal v spominu za vselej.

Prof. Bučar pa je tudi izjemno pogumen človek. Ta njegov pogum se je pokazal v življenju velikokrat. In tisti del, ki sem ga tudi sam osebno imel priložnost opazovati, je bil osrednjega pomena za slovensko osamosvojitev. Kot iskalec resnice in kot pogumen človek je že zelo zgodaj spoznal, katera dejanja so potrebna za to, da se zaščiti slovenski narod, da se zaščitijo človekove pravice na območju Slovenije in da se zagotovi človeka vredna prihodnost v tem delu Evrope. In to je vselej znal povezovati z evropsko vizijo, z evropsko perspektivo in s svetovnim humanizmom. Bili so trenutki, ko je to zahtevalo velik pogum in zvestobo resnici in tudi to je bilo pokazano.

Klikni za povečavoNaposled, prof. Bučar je vselej pokazal izjemno sposobnost za iskanje praktičnih rešitev, za iskanje konstruktivnih rešitev, za graditev družbe, za graditev pravnih odnosov v družbi, ki omogočajo, da se naša družba razvija naprej. To je seveda zahtevalo veliko pravno znanje. Zahtevalo je velik občutek za pomen prava v družbi. Zahtevalo je, da ta občutek ostane osrednji tudi v trenutkih, ko je videti, da je s pravom težko doseči karkoli. In tudi takrat se je pokazala njegova izjemna privrženost resnici in izjemna privrženost spoznanju, da je pogum tista kvaliteta človeka, ki omogoča, da se vse ostale kvalitete lahko v polni meri izrazijo.

Zato ni nenavadno, da prof. Bučarja še danes vsi, ki poznamo in cenimo njegove lastnosti, in takih nas je zelo veliko, radi vprašamo za nasvet, radi poslušamo njegovo mnenje in njegove usmeritve. To nam vselej pomaga in to nam bo pomagalo tudi v prihodnje. Današnja slovesnost, današnje odlikovanje je ena od postaj v tem potovanju, v katerem so izredne kvalitete odlikovanca tista stalnica, ki nam bo tudi v bodoče pomagala napredovati. Rad bi se še enkrat zahvalil prof. dr. Francetu Bučarju za vse njegove prispevke k uspehu slovenske zgodbe, k temu, da slovenski narod in vsi prebivalci Slovenije danes živimo v dobrih in obetavnih okoliščinah, da imamo lastno državo, da smo se dobro vključili v evropsko skupnost in v svet v širšem smislu in da nam vse to daje veliko razlogov za optimizem in upanje v resnično dobro prihodnost. Prof Bučar, hvala lepa".
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani