archived page

Otvoritvena slovesnost mednarodnega leta astronomije

Ljubljana, 27.1.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence otvoritvene slovesnosti Mednarodnega leta astronomije v Sloveniji (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je v pozdravnem nagovoru na otvoritveni slovesnosti Mednarodnega leta astronomije v Sloveniji poudaril, da je za našo prihodnost ključnega pomena znanstveni optimizem. Prav astronomija pa je pomembna znanost, ki simbolizira večno človeško privrženost novim spoznanjem.

Predsednik republike je izpostavil, da se je v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja verjelo, da je prihodnost sveta odvisna od tesne povezanosti znanosti, ekonomije in politike. "Optimizem tistega časa ni bil povezan samo z novimi tehnologijami in z velikimi pričakovanji v zvezi z jedrsko energijo," je dejal predsednik, "ampak tudi z odkrivanjem vesolja, z navduševanjem nad zmožnostmi, ki jih človeštvu daje odkrivanje vesolja, in s splošno kulturo, da moramo ob tem na ta ali oni način sodelovati vsi." Razpoloženje tedanjega časa se je umaknilo ideologijam in profitnim iluzijam, ki so se kasneje sesule, tako da imamo danes pred sabo ruševine, je še dejal predsednik in dodal: "Naprej ne bo šlo brez tesnega povezovanja človekovega znanja in znanosti, človekove sposobnosti napraviti dobro in pošteno ekonomijo in brez povezovanja vsega tega z boljšo, bolj kakovostno in naprej usmerjeno politiko."

Predsednik je astronomijo opisal kot pomembno znanost, ki simbolizira neskončnost bivanja, ki ga ni mogoče nikoli do konca spoznati, ampak ga je vedno možno na novo odkrivati. V zaključku je izrazil upanje, da bo tudi Mednarodno leto astronomije, nad katerim je sam prevzel pokroviteljstvo, prispevalo k temu, da bi v naši družbi in javnosti astronomijo čim bolje razumeli in jo približali ljudem.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani