archived page

Predsednik republike nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske

Poček pri Postojni, 29.10.2008  |  sporočilo za javnost, govor

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk si je ogledal vojaško vajo Zmožnosti Slovenske vojske 2008 ter nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk si je danes na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni ogledal vojaško vajo Zmožnosti Slovenske vojske 2008. Vaja je vključevala prikaz bojnih zmožnosti in predstavitev oborožitve ter opreme Slovenske vojske. Na vaji je prvič skupaj sodelovalo več kot 600 pripadnic in pripadnikov stalne sestave in pogodbenih pripadnikov rezervne sestave Slovenske vojske. Vojaški vaji je sledila zaključna slovesnost, kjer je predsednik dr. Danilo Türk nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske.


Slavnostni govor predsednika Republike Slovenije in poveljnika obrambnih sil dr. Danila Türka
Vojaška vaja "Zmožnosti Slovenske vojske 2008"
Poček pri Postojni, 29. oktober 2008


Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk si je ogledal vojaško vajo Zmožnosti Slovenske vojske 2008 ter nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske (FA BOBO)Drage pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

ponosni smo na vas. Ko danes tukaj pred vami stojim in vam govorim kot predsednik Republike Slovenije, se bolj kot ob drugih prilikah čutim predstavnika vseh ljudi na Slovenskem. V Sloveniji cenimo našo vojsko. V Slovenji občudujemo našo vojsko. V njej vidimo poroštvo naše suverenosti, simbol naše suverenosti in izraz našega današnjega domoljubja.

Ravnokar smo slišali prečudovite Cankarjeve besede o naravi domoljubja med ljudmi na Slovenskem. Danes smo tu na vaji, ki je samo na prvi pogled tehnična. Samo na prvi pogled se njena vsebina izčrpa s taktično sposobnostjo, z odličnim streljanjem, z obvladovanjem tehnike, z manevriranjem, koordinacijo, odličnimi pripravami in vsem drugim, kar tvori vojaško umetnost. Ampak za vsem tem stoji še veliko več. Za vsem tem stoji še ena naših največjih vrednot, vrednota našega domoljubja.

Danes živimo v miru in živimo v časih, ko se ne počutimo ogrožene. Živimo v svetu, kjer je manj velikih oboroženih konfliktov, velikih vojn, kot je to bilo nekoč. Smo član mednarodnih organizacij, ki so sposobne poskrbeti za svojo kolektivno obrambo in počutimo se varne.

Predsednik in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk si je ogledal vojaško vajo Zmožnosti Slovenske vojske 2008 ter nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske (FA BOBO)Naša varnost je pogoj za naše uspehe in za naš napredek. Ampak naša varnost nam ni dana sama od sebe. Naša varnost ni zagotovljena za vse večne čase in predvsem naše varnosti ne bomo imeli, če ne bomo sami zanjo ves čas skrbeli. Danes je težje kot nekoč videti vse povezave med našim vsakdanjim bivanjem in našim prizadevanjem za varnost. Samo na površini je tako. Ampak v globini vsakdo ve, da država, ki nima dobre in sposobne vojske, ne more veljati za varno. In da država, ki si ne zagotovi svoje varnosti, ne more biti spoštovana. Mi pa želimo biti varni, želimo biti spoštovani. Želimo in hočemo imeti tisto mestu v svetu, ki slovenskim ljudem pripada. In da bi to imeli, moramo imeti domoljubje in moramo imeti Slovensko vojsko, ki nam to domoljubje zagotavlja in mu daje resnično vsebino.

Danes se lahko vprašamo in upam, da se vsak od nas kdaj vpraša, kaj je naša današnja vsebina domoljubja. Gotovo je med temi vsebinami tudi naša usposobljenost za obrambo, naša usposobljenost delovati povezano, delovati skladno. In vi ste danes pokazali, kako se ta skladnost doseže na zahtevni vojaški vaji in v sodelovanju med profesionalno in pogodbeno sestavo, pogodbeno rezervo Slovenske vojske. Čestitam vam za to. Ponosen sem, ko vidim, kako vam je uspelo. Čestitam poveljniku te vaje, čestitam poveljstvu Slovenske vojske, vsem častnicam in častnikom Slovenske vojske in zahvaljujem se vam za prispevek, ki ga dajete naši varnosti, za prispevek k vsebini našega današnjega domoljubja in k temu, da ima Slovenija danes vse možnosti, da svoj ugled in spoštovanje v svetu krepi še naprej.

Prišle bodo priložnosti, ko bodo mnogi med vami odhajali na mirovne operacije po svetu ali se vračali iz njih, in prišle bodo priložnosti, ko bom kot vrhovni poveljnik obrambnih sil spet stal pred vami ob odhodih na misije ali ob vrnitvah z misije. In vedno bom ob takih prilikah vedel, da poveljujem usposobljeni, dobro motivirani, dobro opremljeni, odlični vojski. In kadar bom imel ta občutek, bom ponosen, da sem predsednik Republike Slovenije.

Hvala lepa.



Slovenska vojska pokazala svoje zmožnosti
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani