archived page

Bilateralni pogovori predsednika republike ob robu 15. Srečanja srednjeevropskih predsednikov

Ohrid, 3.5.2008  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob robu 15. Srečanja predsednikov srednjeevropskih držav sestal s predsedniki držav, ki se udeležujejo srečanja. Prvi dan obiska na Ohridu se je srečal s predsedniki Republike Moldavije, Bosne in Hercegovine, Republike Albanije in Republike Hrvaške.

Klikni za povečavoS predsednikom Republike Moldavije Vladimirjem Voroninom sta obravnavala razmere v tej državi, vključno s problematiko Pridnestrske pokrajine. Kot je poudaril moldavski predsednik, si Moldavija pizadeva za podporo Evropske unije pri ureditvi statusa te pokrajine in za prenovljeni program sodelovanja z Evropsko unijo. Ob tem je slovenskemu predsedniku izrazil hvaležnost za pomoč Slovenije kot predsedujoče Evropski uniji pri obeh vprašanjih.
Klikni za povečavoPredsednik Predsedstva Bosne in Hercegovine Haris Silajdžić je predsedniku republike dr. Danilu Türku predstavil razmere v Bosni in Hercegovini ter izrazil zaskrbljenost zaradi odložitve podpisa sporazuma o pridružitvi in stabilizaciji z Evropsko unijo. Sogovornika sta izrazila željo, da bi do podpisa sporazuma prišlo čimprej.
Klikni za povečavoS predsednikom Republike Albanije Bamirjem Topijem se je predsednik republike dr. Danilo Türk pogovarjal predvsem o razvoju dvostranskih odnosov. Albanski predsednik je izpostavil velik interes Albanije za krepitev gospodarskega sodelovanja in za povečanje slovenskih investicij v Albaniji. Ob tem je predsednika dr. Danila Türka povabil na uradni obisk v Republiko Albanijo.
Klikni za povečavoPredsednik republike je prvi dan obiska na Ohridu zaključil bilateralne pogovore s srečanjem s predsednikom Republike Hrvaške Stjepanom Mesićem. Na sestanku, do katerega je prišlo na pobudo hrvaškega predsednika, sta sogovornika razpravljala o položaju v Vzhodni Evropi in o aktualnih dvostranskih vprašanjih. Glede slednjega sta pozitivno ocenila trenutne napore obeh vlad in tem dejavnostim izrekla svojo podporo. Pogovarjala sta se tudi o uradnem obisku predsednika dr. Danila Türka v Republiki Hrvaški in o možnih vsebinah obiska.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je drugi dan obiska na Ohridu nadaljeval z bilateralnimi pogovori s predsedniki držav, ki se udeležujejo 15. Srečanja srednjeevropskih predsednikov. Sestal se je s predsedniki Republike Bolgarije, Republike Črne gore in Republike Turčije.

Klikni za povečavoS predsednikom Republike Bolgarije Georgijem Parvanovom sta največji del pogovora posvetila energetsko-okoljskim vprašanjem in energetski prihodnosti Evrope. Zavzela sta se za okrepitev raznovrstnosti v oskrbi z energijo ter za nova partnerstva med Evropsko unijo ter njenim sosedstvom in območjem Srednje Azije.
Klikni za povečavoPredsednik dr. Danilo Türk se je s predsednikom Republike Črne gore Filipom Vujanovićem posvetil dejavnostim Črne gore na njeni poti do članstva v Evropski uniji. Sogovornika sta ocenila sedanji položaj Črne gore in se pogovorila o časovni določitvi nadaljnjih korakov na tej poti.
Klikni za povečavoPredsednik republike se je s predsednikom Republike Turčije Abdullahom Gülom pogovarjal o dvostranskih odnosih med državama, ki se zelo dobro razvijajo. Predsednika sta govorila tudi o napredovanju Turčije v smeri članstva v Evropski uniji. Turški predsednik je pojasnil ukrepe Turčije na tem področju, vključno z oblikovanjem zakonodaje, ki odpravlja ovire za polno uresničitev pravice do svobodnega izražanja.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani