arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor z voditelji Brdo procesa na mednarodni poslovni konferenci Summit 100 

Portorož, Piran, 1. 6. 2015 | sporočila za javnost, izjave, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo danes s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, predsedujočim predsedstvu BiH Mladenom Ivanićem, makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom, kosovsko predsednico Atifete Jahjaga in črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem sodeloval na panelu voditeljev Brdo procesa na Summitu 100 pod naslovom "Dogovor za novo dobo", kjer bodo udeleženci govorili predvsem o poslovnih priložnostih in odpravi ovir za sodelovanje med državami Jugovzhodne Evrope in Evropsko unijo. Voditelji bodo govorili o pomenu projektov na področju energetike, turizma, transporta, infrastrukture, digitalnega gospodarstva, hrane in pijače ter na znanju temelječe ekonomije. 

Predsednik Pahor je imel danes dopoldne tudi več delovnih bilateralnih pogovorov. S hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarovič je govoril o gospodarskem sodelovanju v državah jugovzhodne regije, ki bi spodbudilo večjo konkurenčnost, hitrejše gospodarsko okrevanje in dolgoročni razvoj regije. Slovenski predsednik je ob tem poudaril, da je sodelovanje med državami pomembno za politično in gospodarsko stabilnost v regiji, kar je cilj pobude Brdo proces. Pogovarjala sta se tudi o razmerah v sosednji regiji Zahodnega Balkana in o pomenu širitve za stabilizacijo regije.

S črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem sta govorila o prihajajoči konferenci Brdo procesa v Črni gori, kjer bo, kot sta se strinjala oba predsednika, priložnost za krepitev političnega dialoga in ohranjanja zaupanja med voditelji, kar je predpogoj za iskanje možnih rešitev nekaterih nerešenih vprašanj v regiji. 

Predsednik Pahor in makedonski predsednik Gjorge Ivanov sta govorila o razmerah v Makedoniji in ukrepih za ohranitev miru in stabilnosti tako v Makedoniji, kot tudi v širši regiji.

Visoki gostje, predsedniki Pahor, Grabar-Kitarović, Ivanić, Ivanov in Vujanović so se dopoldne sprehodili po starem mestnem jedru Pirana, kjer jih je na Tartinijevem trgu pozdravil župan Peter Bossman. Na Tartinijevem trgu so si visoki gostje ogledali tudi pevski nastop otrok, sledilo pa je delovno kosilo voditeljev, ki ga je gostil predsednik Pahor. 

Predsednik Pahor z voditelji Brdo procesa na mednarodni poslovni konferenci Summit 100
Foto: Daniel Novakovič/STA