arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor je danes gostil srečanje voditeljev Brdo Process

Brdo pri Kranju, 25. 7. 2013 | sporočila za javnost, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović sta danes na Brdu pri Kranju gostila Brdo Process - Srečanje voditeljev, katerega poseben gost je predsednik Francoske republike François Hollande.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Hrvaške Ivo Josipović nadaljujeta z iniciativo, ki se je s srečanjem predsednikov vlad pričela marca 2010 na Brdu pri Kranju. Na današnjem srečanju so se sestali voditelji držav Brdo Process in v neformalni, delovno naravnani razpravi iskali načine za okrepitev procesa širitve. Poudarek današnjega srečanja je bil na pomenu reform, tesnega medsebojnega sodelovanja in vzajemne podpore kot osnove za pospešen napredek na poti v EU.

Predsednik republike Borut Pahor danes gostil srečanje voditeljev Brdo Process
Foto: Stanko Gruden / STA


Po plenarnem zasedanju sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Francoske republike François Hollande nastopila na skupni tiskovni konferenci. Predsednik Pahor je uvodoma izrazil veliko hvaležnost predsedniku Hollandu, da se je kot prvi voditelj ene najpomembnejših držav Evropke unije, udeležil dogodka Brdo Process – Srečanje voditeljev, kar je pomembno iz vidika širitve Evropske unije. Predsednik Pahor je poudaril, da vsi voditelji, ki so se udeležili današnjega Brdo Process, prepoznajo priložnosti, ki jih le ta nudi za reševanje odprtih vprašanj, prizadevanju za spravo, mir, varnost, stabilnost in blaginjo. Predsednik je v izjavi tudi opozoril, da je eden od glavnih namenov Brdo Process prikazati številne značilnosti in posebnosti regije kot edinstvene priložnosti, da bo ta regija zanimiva tudi za širitev. Slovenski predsednik je prepričan, da lahko takšna neformalna srečanja pripomorejo k odpravljanju predsodkov o Balkanu kot nestabilni regiji, ki naj bi bila brez pravih odgovorov. Brdo Process lahko v naslednjih letih igra izjemno vlogo v procesu širitve, je še povedal predsednik Pahor in potrdil, da se bodo neformalna srečanja voditeljev Brdo Process še nadaljevala. Že naslednje Brdo Process srečanje, ki se ga bo udeležil tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, bo na Hrvaškem.

CONCLUSIONS - BRDO PROCESS.pdfCONCLUSIONS - BRDO PROCESS.pdf