arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor ob mednarodnem dnevu invalidov: »Mladi so mi dokazali, da jim telesna hiba ne pomeni nepremagljive ovire pri doseganju zastavljenih ciljev«

Ljubljana, 3. 12. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, ob mednarodnem dnevu invalidov, obiskal Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik - CIRIUS Kamnik. Skupaj s predsednikom Državnega zbora Republike Slovenije in predsednikom Vlade Republike Slovenije dr. Mirom Cerarjem pa je predsednik republike kasneje gostil sprejem za predstavnike invalidskih organizacij.

Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v CIRIUS Kamnik
Foto: Nebojša Tejić / STA

Mednarodni dan invalidov in obisk predsednika republike Boruta Pahorja v centru CIRIUS so otroci in mladostniki praznovali slavnostno. Predsednik republike jih je prisrčno pozdravil ter dejal, da se je prav včeraj poslovil od njihove sošolke Maše, ki je v uradu predsednika dva meseca opravljala obvezno dijaško prakso. »Maša je v pogovoru zelo pohvalila svoje učitelje, sošolke in sošolce ter vse, ki so zanjo tu tako lepo skrbeli,« je dejal predsednik republike ter dodal, da ga je prav pogovor z Mašo prepričal, da se ne glede na posebne potrebe, ki jih imajo otroci, otroštvo da preživeti na srečen način in s polnimi upi za prihodnost. Predsednik Pahor je izrazil zahvalo vsem zaposlenim, ki predano in srčno skrbijo za otroke in mladostnike, in jim tako dajejo veliko popotnico za življenje. »Zelo sem počaščen, da ste me danes sprejeli medse in da bom lahko del dneva preživel z vami,« se je obiska iskreno veselil predsednik republike. Po krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili mladostniki Centra, se je predsednik republike preizkusil kot sodnik na športnem srečanju v košarki na vozičkih. S Harisom, ki nastopa za slovensko paraolimpijsko reprezentanco, pa se je predsednik Pahor spontano pomeril v metanju na koš. Zmagal je Haris.

Haris je zmagal. Obisk predsednika republike Boruta Pahorja v CIRIUS Kamnik
Foto: Nebojša Tejić / STA

Direktor Centra Goran Pavlič je predsednika republike seznanil s sodobnima metodama vzgoje in izobraževanja - nadomestno komunikacijo in fototerapijo, ki ju izvajajo v Centru. Pri učni uri matematike je predsednik Pahor spoznal komunikacijo preko komunikatorja, ogledal pa si je tudi senzorno sobo, najsodobnejšo v Sloveniji, v kateri izvajajo terapije z otroci z motnjami na senzomotoričnem področju. Z novimi metodami, novo opremo in različnimi materiali v sobi lahko zmanjšajo zaostanke v razvoju otrok in postavijo trdne temelje na njihovi poti v samostojnejše življenje. Predsednik republike si je ogledal tudi delavnico fototerapije, kjer gibalno oviranim s pomočjo posebnega nastavka na invalidskem vozičku omogočajo fotografiranje. Predsednik republike si je ogledal serijo fotografij v kratkem filmu z naslovom »Mali Princ«, ki pripoveduje resnično zgodbo o dvanajstletnem Luki, ki ima od rojstva mišično distrofijo. Luka si je zaželel sebe videti na fotografijah, kako hodi in počne razne vragolije, takšne trenutke pa je na film zanj ujel Matej Pelhan, ki v Centru vodi delavnico fototerapije.

V izjavi za medije je predsednik republike poudaril, da je obisk presegel njegova pričakovanja. »Center predstavlja skupnost, a je več kot to. Tu drug drugega bodrijo in ne pričakujejo, da jih bo kdo pomiloval, temveč, da bi jim vsi skupaj omogočili, da lahko skoraj v enaki meri kot ostali gledajo v prihodnost,« je zaključil predsednik republike.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije dr. Milan Brglez in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar pa so danes tudi gostili sprejem za predstavnike invalidskih organizacij.

Sprejem ob mednarodnem dnevu invalidov v Predsedniški palači
Foto: Daniel Novakovič / STA