arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na skupni slovensko-hrvaško vojaški vaji poudaril pomen sodelovanja

Rt Kamenjak, Republika Hrvaška, 11. 4. 2017 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor si je danes, na poligonu Kamenjak na Hrvaškem, s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović ogledal skupno slovensko-hrvaško vojaško vajo "ŠTIT 17". 

"Štit" (ščit) je najstarejša vojaška vaja z bojnim streljanjem ciljev v zračnem prostoru, ki jo Oborožene sile Republike Hrvaške (OS RH) brez prekinitve izvajajo že 23. leto zapored. Odvija se na vojaškem poligonu na Rtu Kamenjak, praviloma vsako leto v aprilu. Glavni namen in cilj vaje je prikazati izurjenost raketnih in topniških posadk zračne obrambe v pripravi in izvedbi bojnega streljanja na cilje v zračnem prostoru. Slovenska vojska se vaje udeležuje od leta 2014.

Na vaji, namenjeni usposabljanju v zračni obrambi in logistiki, je sodelovalo več kot petdeset slovenskih vojakov, ki z vajo utrjujejo sposobnost obeh vojska za skupno delovanje v okviru zavezništva NATO, predstavlja pa tudi odlično bilateralno sodelovanje na obrambno-vojaškem področju. Udeležba Slovenske vojske na vaji Ščit pomeni krepitev in nadgradnjo odličnega sodelovanja med logističnimi in enotami zračne obrambe ter SV in OS RH nasploh in je najboljša priložnost za ugotavljanje stopnje povezljivosti opreme in oborožitvenih sistemov ter postopkov, tudi v smislu morebitne vzpostavitve skupnih regionalnih vojaških zmogljivosti v okviru evroatlantskih povezav. 

Predsednik Pahor je v nagovoru sodelujočim dejal, "da niti Hrvaška niti Slovenija nista neposredno vojaško ogroženi in tudi nista neposredno izpostavljeni v času, ki je varnostno bolj zapleten kot pred petimi ali desetimi leti. In vendar sta kot članici Evropske unije, članici zveze NATO, zlasti pa kot dve sosednji in prijateljski državi dolžni in odgovorni, da po svojih najboljših močeh, tudi skupaj, pripravljata svoje oborožene sile in vse druge strukture nacionalne varnosti tako, da sebi, Hrvaški in Sloveniji,  ter vsem zaveznicam v Evropski uniji in zlasti v zvezi NATO po potrebi, če bi nastopile razmere, zagotovijo varnost. V Sloveniji in na Hrvaškem si prizadevamo, da take okoliščine ne bi nikoli nastopile. Toda, tudi če ne bi nastopile tukaj pri nas in bi nastopile nekje pri naših prijateljih in zaveznikih, smo kot njihovi zavezniki dolžni biti ob pravem času na pravem mestu usposobljeni za skupno sodelovanje in zagotovitev varnosti. To je naša skupna odgovornost in naloga," je poudaril predsednik.

"Današnja vaja je majhen, ampak pomemben korak v tej smeri, nenazadnje tudi za to, ker postaja tradicionalno, da na njej sodelujejo pripadnice in pripadniki hrvaške in slovenske vojske. Prihod obeh predsednikov in vrhovnih poveljnikov je sporočilo zavedanja pomena sodelovanja, ne samo vojaškega, političnega, marveč tudi gospodarskega, kulturnega in znanstvenega. V veliki meri je od nas odvisno, kakšna bo kvaliteta tega sodelovanja in sosedstva. Iz izkušenj pa smo se naučili, da je dobro imeti prijatelje povsod po svetu, zlasti pa pri sosedih" je dejal predsednik Pahor.

Predsednik Pahor na skupni slovensko-hrvaško vojaški vaji
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović in ministrica za obrambo Andreja Katič na skupni slovensko-hrvaško vojaški vaji
Foto: Daniel Novakovič/STA