arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na srečanju voditeljev Brdo Brijuni v Sarajevu

Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 29. 5. 2016 | sporočila za javnost, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Sarajevu sestal z voditelji procesa Brdo Brijuni. Letošnje vrhunsko srečanje je gostil predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović, posebni gost tokratnega srečanja pa je bil predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella. Srečanja so se na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja in hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović udeležili predsednik Albanije Bujar Nishani, predsednik Črne gore Filip Vujanović, predsednik Kosova Hashim Thaçi, predsednik Makedonije Gjorge Ivanov in predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Sarajevu sestal z voditelji procesa Brdo Brijuni
Foto: Daniel Novakovič/STA

Vsebinsko je bil na tokratnem vrhu Brdo Brijuni poudarek namenjen stabilnosti v Jugovzhodni Evropi. Voditelji so se strinjali, da je zagotavljanje miru in stabilnosti njihova glavna odgovornost, zato je potrebno ohranjati politični dialog in se zavzemati za spravo v regiji. To je še posebej pomembno v času, ko se bo verjetno hitrost širitve EU nekoliko upočasnila, regija pa je zaradi krhke stabilnosti ranljiva za globalne varnostne izzive. Ob tem je bilo na vrhu vnovič poudarjeno, da je evropska integracija za regijo ključni politični proces, saj je lahko skupna strateška vizija celovite, svobodne in mirne Evrope uresničena le s konsolidacijo Jugovzhodne Evrope v EU. Zato pa je potrebno reševati bilateralna in regionalna vprašanja ter spore, ki onemogočajo napredek v regiji in otežujejo integracijo Jugovzhodne Evrope v Evropsko unijo.

Voditelji so strinjali, da je politična stabilnost tudi predpogoj za gospodarski razvoj in tuje investije. Stabilnost v Jugovzhodni Evropi je še posebej pomembna za Slovenijo kot srednjeevropsko državo, ki meji na Jugovzhodno Evropo, saj lahko pričakujemo, da bomo prvi začutili njene posledice.

Predsednik republike Borut Pahor je na novinarski konferenci po srečanju izrazil zadovoljstvo zaradi iskrenosti in pripravljenosti na dialog vseh udeležencev procesa. Dejal je, da se bo po njegovem mnenju EU v prihodnjih mesecih in letih ukvarjala bolj sama seboj kot s procesom širitve, kar pa ne bi smelo ogroziti procesov reform v državah, ki si želijo članstva v EU in zvezi NATO. Slovenski predsednik je poudaril, da bi se morale članice procesa Brdo Brijuni med seboj spodbujati, ne glede na različne statuse v evroatlantskih integracijah.

"Ne vidim celovite EU brez vseh držav regije v polnopravnem članstvu. Bo pa treba v naslednjem obdobju najti notranje moči med nami za medsebojno spodbujanje pri reševanju dvostranskih sporov ter izvajanje reform, ki bodo kvalificirale države za članstvo", je dejal predsednik Pahor na novinarski konferenci.


Na današnjem vrhu Brdo Brijuni v Sarajevu so voditelji sprejeli tudi skupne zaključke, v katerih so med drugim navedli, da imajo politiki odgovornost za gradnjo zaupanja v odprtih, iskrenih in neposrednih pogovorih, ne da bi se obremenjevali z zgodovinskimi spori ter se zavezali, da bodo reševali odprta vprašanja z dialogom in na podlagi mednarodnega prava, začenši z implementacijo veljavnih pogodb in sporazumov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Sarajevu sestal z voditelji procesa Brdo Brijuni
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Sarajevu sestal z voditelji procesa Brdo Brijuni
Foto: Daniel Novakovič/STA

THE CONCLUSIONS OF THE BRDO BRIJUNI PROCESS LEADERS' MEETING SARAJEVO BOSNIA AND HERZEGOVINA MAY 29 2016.pdf