arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor na srečanju voditeljev Brdo-Brijuni Process: "Edina prava pot je evropska pot."

Budva, Črna gora, 8. 6. 2015 | sporočila za javnost, izjave, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes v Budvi, v Črni gori, udeležuje srečanja voditeljev Brdo-Brijuni Process, ki ga tokrat gosti črnogorski predsednik Filip Vujanović. Srečanja se na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja in hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović udeležujejo makedonski predsednik Gjorge Ivanov, srbski predsednik Tomislav Nikolić, predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Mladen Ivanić, albanski predsednik Bujar Nishani in kosovska predsednica Atifete Jahjaga, posebni gost srečanja iz Evropske unije pa je avstrijski predsednik Heinz Fischer. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Budvi, v Črni gori, udeležuje srečanja voditeljev Brdo-Brijuni Process, ki ga tokrat gosti črnogorski predsednik Filip Vujanović.

25. julija 2013 je na Brdu pri Kranju potekalo prvo srečanje voditeljev. Srečanja, ki sta ga pripravila slovenski in hrvaški predsednik, se je kot posebni gost udeležil predsednik Francoske republike François Holland. To je bilo prvo srečanje, kjer so se sestali vsi voditelji regije Zahodnega Balkana s Slovenijo, Hrvaško in Francijo, kot članicami Evropske unije.

Lani, 15. julija 2014, sta slovenski in hrvaški predsednik pripravila drugo srečanje voditeljev, ki ga je v Dubrovniku gostil hrvaški predsednik Ivo Josipović. Kot posebna gostja se je srečanja, ki je potekalo pod naslovom Brdo-Brijuni Process, udeležila kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel. 

Oživitvi omenjene pobude je botrovalo spoznanje o nujnosti krepitve političnega dialoga, ustvarjanja zaupanja ter pomembnosti sprotnega reševanja odprtih bilateralnih in regionalnih vprašanj. Tudi na tokratnem srečanju so se voditelji zavzeli za bolj političen pristop Evropske unije do procesa širitve. Dogovorili so se, da bosta slovenski predsednik in hrvaška predsednica v pismu predsedniku Evropskega sveta predlagala srečanje voditeljev EU in regije Zahodnega Balkana, na katerem bi razpravljali o dolgoročni strategiji razvoja regije in njeni vključitvi v EU. Prvič od zagona pobude se je zgodilo, da so voditelji pooblastili predsednika Slovenije in predsednico Hrvaške, da z njihovim mandatom in v njihovem imenu obiščeta Makedonijo in, v kolikor bi bilo potrebno, poskušata pomagati vzpostaviti politični dialog in omogočiti Makedoniji, da nadaljuje na poti evroatlantskih integracij.

V izjavi za medije je slovenski predsednik Pahor poudaril, da je ključno sporočilo današnjega srečanja voditeljev, da je edina prava pot uspešne perspektive Zahodnega Balkana evropska pot. "Sedanji čas je ključen za prihodnost regije," je dejal predsednik Pahor in dodal, da imajo voditelji regije dolžnost in odgovornost, da se dogodki v prihodnosti odvijejo v pravi smeri, v smeri evropske prihodnosti. 

Po besedah predsednika Pahorja to odgovornost nosi tudi Evropska unija. Ob tem je poudaril, da je pomembna prisotnost in politična vpletenost Unije v regiji, da vzpodbuja reformne procese v državah. "Prišel je čas, ko ima Evropska unija edinstveno priložnost in odgovornost, da proces širitve požene veliko močneje, kot to počne trenutno," je dejal predsednik Pahor in hkrati poudaril, da so voditelji v minulih letih dosegli pomemben napredek, a potrebna je previdnost. Predsednik je ocenil, da so države Zahodnega Balkana na pomembnem razpotju, "polčasu", ko lahko prihodnost ubere pravo, torej evropsko ali pa napačno pot - "pot konfliktov in izgube zaupanja med voditelji, narodi in državami". "Zdaj je čas, da storimo, kar je potrebno, da ne bi Zahodni Balkan postal prizorišče geopolitičnih konfliktov," je izjavo zaključil predsednik Pahor. 

Ob robu današnjega srečanja so voditelji sprejeli tudi zaključke. 


2015-06-08 CONCLUSIONS OF THE LEADERS.pdf2015-06-08 CONCLUSIONS OF THE LEADERS.pdf