arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Poslanica predsednika republike ob mednarodnem dnevu strpnosti

Ljubljana, 16. 11. 2020 | sporočila za javnost, govori, poslanice

Poslanica predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob mednarodnem dnevu strpnosti, ki ga je na današnji dan, pred 25. leti, razglasil Unesco.

Besedilo poslanice predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v nadaljevanju. Velja govorjena beseda!

"Sprejmite, prosim, sledečo poslanico ob današnjem svetovnem dnevu strpnosti.

Ukrepi za zajezitev širjenja virusa posegajo v naš način življenja in omejujejo našo svobodo. To nas pogosto navdaja s skrbmi, strahom, tesnobo in celo jezo.

Vsi ti občutki preizkušajo našo strpnost in potrpežljivost. Že v običajnih razmerah smo priče izbruhom nestrpnosti, kaj šele zdaj. Toda ta nestrpnost, celo odkrita sovražnost nas zdaj še posebej ogroža. Zato ob mednarodnem dnevu strpnosti, zlasti v času pandemije pozivam vse nas, da se posebej potrudimo biti ljubeznivi, spoštljivi in razumevajoči. Ne odrečimo se svojemu mnenju, vendar ga izpovejmo na nežaljiv način.

Virus nima ne duše ne srca. Virusa ni mogoče prizadeti. Lahko pa z nestrpnim, celo sovražnim ravnanjem zelo prizadenemo druge ljudi, ranimo njihovo dostojanstvo. Zato vse nas pozivam, da se vzdržimo od takih ravnanj in se potrudimo biti dobri, srčni in solidarni ljudje. V času pandemije je pomen strpnosti še toliko večji. Če bomo vsi po svojih najboljših močeh izkazovali medsebojno razumevanje, spoštovanje in zaupanje bomo lažje premagali zahrbtni virus. V tem smislu je strpnost v času pandemije neposredno življenjskega pomena."