arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije na inavguraciji nove predsednice Republike Hrvaške

Zagreb, Hrvaška, 15. 2. 2015 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil inavguracije nove hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Predsednik republike se je udeležil inavguracije predsednice Republike Hrvaške, saj gre za sosednjo in prijateljsko državo, s katero imamo nekaj skupnih dvostranskih in regionalnih pobud ter zelo razvejano gospodarsko sodelovanje.

Predsednik republike se je udeležil inavguracije predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović
Foto: Daniel Novakovič/STA

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da je v inavguracijskem nagovoru nove hrvaške predsednice Grabar Kitarović za Slovenijo najbolj pomembno, da je poudarila pomen dobrega sosedstva. "Pomembno je, da je poudarila skupne napore za mir in varnost v regiji. V tem smislu jo bom povabil, da skupaj nadaljujeva iniciativo Brdo Process," je po inavguraciji povedal slovenski predsednik.

"Slovenija in Hrvaška, članici EU in NATA sta pokazali, da sta lahko vzor mnogim državam, ki se soočajo s podobnimi vprašanji; z določitvijo meje, spravo, s poglobitvijo iskrenega sodelovanja," je dejal predsednik Pahor in na vprašanje novinarke glede nagovora predsednice Republike Hrvaške, v katerem je omenjala nerešene hrvaške odnose s Srbijo in hrvaške interese v BiH, odgovoril, da je pri tem še bolj pomembno in potrebno nadaljevanje iniciative Brdo Process.

"Domnevam, da se bova dogovorila, da bova kmalu imela delovno srečanje glede praktičnih stvari, če bo predsednica Grabar Kitarović soglašala z nadaljevanjem Brdo Process," je dejal slovenski predsednik in dodal, da bi se v nasprotnem znašli v situaciji, ko bi morali proces nadaljevati brez Hrvaške ali brez Srbije, ki pa, po njegovem mnenju, ne bi več imel doslejšnje moči.

Predsednik je še dodal, da si želi, da bi sodelovanje med državama teklo zgledno tudi najprej in bi odprta vprašanja reševali v vzdušju zaupanja, iskrenosti in medsebojne koristi ter da bi bili kot članici EU in NATA v pomoč pri širitvenih procesih v JV Evropi.

"Nobeno odprto vprašanje med Slovenijo in Hrvaško ni takšno, da bi odnose vrnilo v čase, ko so bili ti slabi. Z upravičenim optimizmom gledam na sodelovanje med državama in narodoma v prihodnje," je še dejal predsednik Pahor in poudaril pomembnost reševanja spora o Ljubljanski banki na miren način, "ne da bi spodbujali velike emocionalne napetosti in ozračje, v katerem politika in arbitri ne bi mogli najti pravih in pravičnih rešitev".

"Slovenija ima politično voljo in vizijo, za katero je potrebno dobiti partnerje. Upam, da bom v predsednici Grabar Kitarović našel takšno partnerko," je še ob koncu dejal predsednik Pahor.

Predsednik republike se je udeležil inavguracije predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike se je udeležil inavguracije predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović
Foto: Daniel Novakovič/STA