arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Slovenski in nemški predsednik izrekla podporo mladim in izpostavila izobraževanje kot ključno za nadaljni razvoj

Nova Gorica, 26. 11. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor in nemški predsednik Joachim Gauck sta danes dopoldne obiskala Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici, kjer so ju pozdravili novogoriški župan Matej Arčon, direktor Šolskega centra Nova Gorica Egon Pipan in vodja centra Adrijana Hodak. Nemškemu predsedniku Gaucku so v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici predstavili dobre prakse slovenskega izobraževalnega in razvojnega sistema. Slovenski predsednik Pahor in nemški predsednik Gauck sta nato z dijaki razpravljala o pomenu znanja za prihodnost.

Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici je odličen primer sodelovanja med šolstvom in gospodarstvom in predsednika sta poudarila, da uspešnega poklicnega življenja in zaposlitve ne zagotavlja le univerzitetna izobrazba, pač pa tudi poklicno izobraževanje.

Predsednik Gauck je v pogovoru z dijaki v Medpodjetniškem izobraževalnem centru Nova Gorica dejal, da nekateri dijaki nimajo želje po nadaljnjem študiju, saj lahko pridobijo kvalifikacijo in vse potrebno znanje za delo brez akademskega naziva. V svojem poklicu postanejo mojstri in si tako zagotovijo dober zaslužek in socialno varnost, pa tudi ugled in družbeno priznanje.  "Manj ko mladi znajo, tem slabše možnosti na trgu dela imajo," je hkrati opozoril nemški predsednik in izrazil veliko zadovoljstvo nad tem, kako si v Sloveniji odgovorni in učitelji prizadevajo za mlade, ki se sicer povsod po Evropi soočajo z veliko brezposelnostjo. Izrazil je navdušenje, da so tovrstni centri znanja postavljeni tudi z evropskimi sredstvi, ter pozval k čim večji izmenjavi mladih v šolskem procesu, delovnih praksah ipd. med obema državama. Dodal je, da mora tudi Nemčija prepoznati fleksibilnost glede izobraževanja in opraviti razmislek o različnih sistemih izobraževanja v posameznih nemških deželah in izpostavil, da ima Slovenija dobro izhodišče, saj podjetja nudijo mladim vajeništvo in prakso.

Slovenski in nemški predsednik izrekla podporo mladim in izpostavila izobraževanje kot ključno za nadaljni razvoj
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V izjavi za medije je predsednik Pahor dejal, da ni naključje, da je nemškega kolega pripeljal v Medpodjetniški izobraževalni center. "To sem storil iz dveh razlogov. Ker vem, da tudi predsednika Gaucka zanimajo problemi mladih ljudi in jim namenja veliko pozornosti, hkrati pa ima Slovenija v mladi generaciji, v prizadevanjih njihovih profesorjev in tudi vzpodbujanju staršev veliko samozavest, ambicijo, predvsem pa vedenje, da ni potrebno, da vsak konča prav univerzo, da bi imel spoštovan poklic, s katerim bi si zagotovil socialno varnost, dobro živel in preživljal svojo družino, ampak lahko tudi s praktičnimi znanji na nižjih ravneh izobrazbe doseže potrebno znanje, da v 21. stoletju, v hitro spreminjajočih se razmerah, z upanjem gleda v prihodnost. V Sloveniji prihaja do pomembnega vrednostnega premika, saj ponovno postajajo spoštovani in družbeno priznani tudi tisti, ki končajo nižje ravni izobrazbe, a imajo z njimi ustrezen poklic. Prepotrebni so, da imamo v Sloveniji konkurenčno gospodarstvo in na evropski in svetovni ravni so se dokazali tudi v mednarodnem tekmovanju v poklicnih spretnostih v Franciji, saj so tam prav pred kratkim dosegli odlične rezultate. Mladi ljudje so ponosni na doseženo, so samozavestni in to je zelo pomembno za slovensko prihodnost," je še dejal predsednik Pahor.

Predsednika Slovenije in Nemčije sta si v nadaljevanju ogledala Novo Gorico ter obiskala tamkajšnji frančiškanski samostan Kostanjevica. V parku pod samostanom sta Gauck in Pahor odkrila obeležje, "Klop miru in povezovanja v Evropi". V samostanu Kostanjevica, kjer so ju pozdravili gvardijan pater Marjan Čuk, direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka Irena Škvarč in vodja ogledov samostana Mirjam Brecelj, sta si ogledala knjižnico in si izmenjala darila.

V podjetju Pipistrel, ki je pred kratkim praznovalo 25-letnico delovanja in je tudi dobitnik evropske nagrade za inovativnost, sta si slovenski in nemški predsednik Pahor in Gauck ogledala proizvodnjo majhnih električnih letal. Po besedah ustanovitelja in direktorja podjetja Iva Boscarola podjetje postaja vedno bolj globalno, saj v 85 državah po svetu leti že preko 1300 malih Pipistrelovih letal. Podjetje, ki se bo v prihodnjih letih še širilo in ima visoko in inovativno zastavljene cilje, zagotavlja vsakodnevno delo in kruh kar 150 slovenskim družinam. Po besedah direktorja Boscarola si bo podjetje še naprej prizadevalo ohraniti vodilni položaj proizvajalca visokotehnoloških ultralahkih letal in jadralnih letal s pomožnim motorjem in si pridobiti tudi podoben vodilni položaj na področju razvoja alternativnih pogonskih letalskih virov in okolju prijaznih letalskih pogonov ter postati mednarodno priznan letalski razvojni in raziskovalni inštitut.

Slovenski in nemški predsednik izrekla podporo mladim in izpostavila izobraževanje kot ključno za nadaljni razvoj
Foto: Tamino Petelinšek/STA