arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Minister za obrambo in načelnik generalštaba predsedniku republike predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske

Ljubljana, 7. 4. 2014 | sporočila za javnost, izjave

Predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja sta danes minister za obrambo Roman Jakič in načelnik generalštaba generalmajor Dobran Božič seznanila s pripravljenostjo Slovenske vojske za leto 2013. 

Minister za obrambo in načelnik generalštaba predsedniku republike predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po predstavitvi poročila se je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor najprej zahvalil ministru za obrambo in načelniku Generalštaba Slovenske vojske generalmajorju Dobranu Božiču, vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki so v službi domovine, za njihov prispevek k utrjevanju obrambne sposobnosti Republike Slovenije ter nedavno pomoč pri odpravi posledic ledene ujme in državljanom zagotovil, da ima Slovenija kakovostno, verodostojno in zaupanja vredno vojsko.

V izjavi za javnost po predstavitvi poročila je predsednik Pahor dejal, da se je pripravljenost Slovenske vojske v letu 2013 zmanjšala v primerjavi z letom poprej in dodal, da temu botruje zlasti zmanjševanje finančnih sredstev. Ob tem je poudaril, da je bila Slovenska vojska kljub temu pripravljena za izvajanje večjega dela načrtovanih mirnodobnih nalog, tudi za sodelovanje v mednarodnih operacijah ter za zaščito in reševanje.

»Slovenska vojska je eden od tistih segmentov države, ki je v zadnjih šestih letih najbolj pod udarom zmanjšanja sredstev, saj so se finančna sredstva znižala za 40 odstotkov, kar je pripeljalo do slabše usposobljenosti, zastoja v modernizaciji, minimalnega vzdrževanja sredstev, zastarele opreme in je zatao rezultat manjša sposobnost za opravljanje nalog,« je dejal predsednik Pahor in ocenil, da je ob obstoječi strukturi ter nespremenjenih nalogah ob razpoložljivih virih Slovenska vojska dosegla najnižjo raven možnosti delovanja - to je stroga ocena, ki pa jo moramo vzeti zelo resno.
 
Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob koncu pogovora z ministrom za obrambo Romanom Jakičem in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Dobranom Božičem podal tudi nekaj usmeritev za naprej, s poudarkom na zagotavljanju varnosti pripadnikov Slovenske vojske v operacijah v tujini in doma, na pripravljenosti za delovanje ob nesrečah, usmerjenosti v usposabljanje posameznikov in enot, spremembi sistemske ureditve ter izvedbi naslednje faze preoblikovanja Slovenske vojske.  
 
Na novinarski konferenci je predsednik republike odgovoril tudi na nekaj aktualnih vprašanj. Ponovno je opozoril na nujnost začetka zdravstvene reforme in pomen strpnega dialoga glede polpretekle zgodovine.