arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je v okviru priprav na skorajšnji vrh voditeljev Brdo Brijuni Process delovno sestal s hrvaško predsednico Grabar Kitarović

Zagreb, Hrvaška, 12. 11. 2015 | sporočila za javnost, izjave, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v okviru priprav na skorajšnji vrh voditeljev Brdo Brijuni Process danes v Zagrebu delovno sestal s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović.

Glavni namen srečanja je bilo dogovoriti vsebinske in organizacijske elemente skorajšnjega izrednega vrha Brdo Brijuni Process, ki ga bosta Slovenija in Hrvaška tokrat organizirali v Zagrebu. Na povabilo slovenskega predsednika in hrvaške predsednice se bo tokratnega izrednega vrha udeležil podpredsednik Združenih držav Amerike Joe Biden.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović na delovnem srečanju v Zagrebu
Foto: Hina/STA

Predsednika sta govorila tudi o reševanju migrantske krize in v izjavi za medije poudarila pomen strpnega in odprtega dialoga med državama ter posvarila, da ne smemo dovoliti nobenih incidentov, ki bi pokvarili odnose med državama.

Kot je dejal slovenski predsednik bo ob zmanjšani pretočnosti beguncev na avstrijsko-slovenski meji tudi Slovenija morala regulirati pretok na meji s Hrvaško, Hrvaška s Srbijo in tako vsaka naslednja država na balkanski poti do izvira begunske krize. Sogovornika sta se strinjala, da je dogovor o regulaciji pretoka potreben, da ne bo v nobeni državi prišlo do resnih varnostnih izzivov. Predsednik Pahor je ob tem dodal, da si bo za dogovor o skupnem reševanju begunske krize prizadeval tudi na vrhu Brdo Brijuni Process.

"Nobeni dodatni ukrepi na meji ne bodo zadostovali ne Sloveniji ne Hrvaški ne Srbiji ne Makedoniji, da reši ta problem niti sama niti uspešno, če ne bo med nami sodelovanja," je še dodal predsednik Pahor in dejal, da je potrebno nadaljevati z razpravami toliko časa, dokler ne bo sklenjen trden politični dogovor. "Velja se potrditi zaradi beguncev, zaradi naših državljanov ter zaradi miru in varnosti v tem delu Evrope," je predsednik Pahor sklenil izjavo po srečanju s hrvaško predsednico Grabar-Kitarovič v Zagrebu.