arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

V okviru mandata voditeljev Brdo Brijuni Process slovenski predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović na obisku v Makedoniji

Skopje, Makedonija, 13. 4. 2016 | sporočila za javnost, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović, z mandatom voditeljev Brdo Brijuni Process, mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Republiki Makedoniji.

Odločitev za skupni delovni obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović v Republiki Makedoniji je bila sprejeta s strani voditeljev Brdo Brijuni Process in ob soglasju predsednika Republike Makedonije Gjorgeja Ivanova na lanskem srečanju pobude Brdo Brijuni v Budvi. Obisk poteka v za Republiko Makedonijo izjemno pomembnem političnem trenutku, tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki so napovedane za 5. junij 2016 in hkrati v času, ko je Makedonija v partnerskem odnosu z državami članicami EU uspešno zaustavila migracijski tok po t.i. balkanski poti. Hkrati je obisk časovno umeščen pred letošnje srečanje voditeljev Brdo Brijuni, ki bo potekalo 29. maja v Sarajevu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović, z mandatom voditeljev Brdo Brijuni Process, mudi na delovnem obisku v Republiki Makedoniji.

Makedonski predsednik Ivanov je slovenskega predsednika in hrvaško predsednico seznanil z aktualnimi notranjepolitičnimi razmerami v državi, v nadaljevanju pa predstavil soočanje države z migrantskim pritiskom na grško-makedonski meji.

Slovenski predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović sta v pogovoru z makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom izrazila zaskrbljenost nad trenutnimi razmerami v Makedoniji, ki jih je prav včeraj dopolnila še odločitev predsednika Ivanova o aboliciji vseh političnih voditeljev, ki jih je obtožilo posebno državno tožilstvo, saj se s tem ustvarja nezaupanje v demokratične institucije.

Predsednik Pahor je dejal, da Slovenija ostaja podpornica Makedonije, zlasti na njeni poti k evroatlantskim integracijam. Zaradi nadaljnjega dobrega sodelovanja med državama je pomembno, da se težave rešujejo konstruktivno in sproti, je poudaril predsednik Pahor in dodal, da je izjemnega pomena makedonska stabilnost. Stabilnost v regiji je še toliko bolj pomembna v kontekstu aktualne migrantske krize, ki po zaprtju zahodno-balkanske poti zdaj najbolj izpostavlja Makedonijo.

Slovenski predsednik in hrvaška predsednica sta se včeraj pozno popoldne in zvečer sestala tudi s predstavniki makedonskih političnih strank. Pogovorov so se, ločeno, udeležili Menduh Thaci (DPA), Zoran Zaev (SDSM), Ali Ahmeti (DUI) in nekdanji premier Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE). Vse predstavnike strank sta pozvala, naj si prizadevajo za uresničitev dogovora iz Pržina. Bojkot predčasnih volitev bi namreč pomenil nadaljevanje in poglabljanje politične in institucionalne krize tudi po volitvah. V pogovoru sta slovenski predsednik in hrvaška predsednica opozorila, da bi tudi prelaganje volitev povzročilo nadaljnjo stagnacijo evroatlantskega napredovanja Makedonije.

Zvečer sta se slovenski predsednik Pahor in hrvaška predsednica Grabar-Kitarović udeležila večerje, ki jo je v njuno čast gostil predsednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov. Danes dopoldne bo predsednik Pahor s hrvaško predsednico in makedonskim predsednikom obiskal obiskal obmejno področje in se srečal s slovenskimi policisti, ki so bili napoteni na makedonsko-grško mejo v pomoč Makedoniji.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se s predsednico Republike Hrvaške Kolindo Grabar-Kitarović, z mandatom voditeljev Brdo Brijuni Process, mudi na delovnem obisku v Republiki Makedoniji.
Foto: Daniel Novakovič/STA