arhivska stran
SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor se je udeležil srečanja zunanjih ministrov Brdo Process

Ljubljana, 23. 4. 2015 | sporočila za javnost, govori, Brdo Brijuni Process

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na Brdu pri Kranju udeležil srečanja zunanjih ministrov Brdo Process in se srečal z zunanjim ministrom Francoske republike Laurentom Fabiusom ter evropskim komisarjem za sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannesom Hahnom. Zasedanje ministrov v okviru pobude Brdo Process je sicer posvečeno povezovanju regije z Evropsko unijo in prihodnosti mladih na Zahodnem Balkanu.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na Brdu pri Kranju udeležil srečanja zunanjih ministrov Brdo Process
Foto: STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je pred začetkom ministrskega srečanja nagovoril zbrane zunanje ministre. Izrekel jim je dobrodošlico ter izrazil prepričanje, da pobuda Brdo Process krepi evropsko perspektivo regije in je odlično izhodišče za reševanje odprtih vprašanj med državami Zahodnega Balkana. Poudaril je svoje veselje, da se pobuda nadaljuje tudi na ministrski ravni, saj se lahko tako podrobneje razdelajo in implementirajo politične razprave voditeljev. Predsednik Pahor je zato pozval ministre, naj pogumno odpirajo tudi najtežje politične teme in poudaril, da je dialog med državami nujen za reševanje perečih vprašanj v mednarodni skupnosti. Slovenski predsednik je prav tako ocenil, da je širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana zelo pomemben dejavnik stabilnosti v regiji. V nadaljevanju je dodal, da je praktično sodelovanje med državami in z EU pomembno za evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, še posebej na področju transportne in energetske infrastrukture ter mladih, da pa so potrebne sistemske reforme in proces demokratizacije v državah kandidatkah.

"Pomembno je, da razpravljamo kot prijatelji," je dejal predsednik Pahor. Predvsem pa je izpostavil, da širitev Evropske unije ne sme biti zgolj tehničen proces, ampak predvsem političen. Prav to bo tudi rdeča nit srečanja voditeljev pobude Brdo Process v Črni gori junija letos.

Predsednik Pahor je v nagovoru spomnil na reševanje spora s Hrvaško glede meje. "S pomočjo ZDA in švedskega predsedstva smo našli kompromis," je dejal predsednik Pahor in spomnil na dogodke, ko sta Slovenija in Hrvaška sklepali sporazum o arbitraži za določitev meje. Iz tega sodelovanja se je nato razvila pobuda Brdo Process, je še dejal predsednik Pahor, ki je bil leta 2010 kot predsednik vlade tudi iniciator tega procesa.

Srečanja se od članic EU udeležujeta italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni in francoski Laurent Fabius, na Brdu pa so tudi zunanji ministri Srbije, Makedonije, BiH, Kosova in Črne gore ter evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Predsednik Pahor se je pred zasedanjem srečal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodni razvoj Francoske republike Laurentom Fabiusom, s katerim sta govorila o sodelovanju med državama v okviru strateškega partnerstva. Strinjala sta se, da pomembno priložnost za krepitev medsebojnih odnosov predstavljajo tudi skupne pobude na Zahodnem Balkanu, tudi tiste gospodarske narave.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes na Brdu pri Kranju udeležil srečanja zunanjih ministrov Brdo Process in se srečal z zunanjim ministrom Francoske republike Laurentom Fabiusom
Foto: STA

Ob robu ministrskega srečanja se je predsednik Pahor srečal tudi z Johannesom Hahnom, evropskim komisarjem za sosedsko politiko in širitvena pogajanja. Sogovornika sta v pogovoru ocenila, da je širitveni proces visoko političen proces, pogajanja za članstvo pa predstavljajo le del procesa. Za stabilizacijo in dolgoročni razvoj regije je potrebno predvsem krepiti procese sprave, medsebojnega sodelovanja in reševanja odprtih vprašanj v dobrososedskem duhu, kar so vse aspekti širitvenega procesa v najširšem političnem smislu. Sogovornika sta veliko pozornost namenila tudi zaostrovanju razmer v Makedoniji.